Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το Σάββατο στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. «Πρώτα απ΄ όλα, συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι για τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων αυτών η κυβέρνηση έχει πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην εξωδικαστική προστασία για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά και σφαιρικά το ζήτημα, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Εκεί είναι που κάνουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διότι από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι΄ αυτούς που τη χρειάζονται, με βάση τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς βέβαια να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις επιτήδειοι ή μεγάλα ψάρια. Και ως προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθήθηκε για την έξοδο από την κρίση, ο υπουργός είπε ότι «σήμερα η πατρίδα μας, παρά τα κύματα, βλέπει για πρώτη φορά το λιμάνι». Η κατάσταση βελτιώνεται και αυτό αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προχωρήσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον νέο Επενδυτικό Νόμο, στις δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές, την απελευθέρωση αγορών, τις απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις, τη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών δημόσιων διαγωνισμών, τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά των καυσίμων και τη σημαντική μείωση στο ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι αναθεωρείται συνολικά το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις θα αρκεί μία μόνο υπεύθυνη δήλωση. Οι έλεγχοι θα γίνονται όχι κατά την ίδρυση αλλά στην πράξη κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και συχνά από πιστοποιημένους τρίτους φορείς. Ταυτόχρονα διαμορφώνεται το πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις κοινωνικές δράσεις.

Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας που θα στηρίζει ταυτόχρονα επενδύσεις και εξαγωγές. Ενώνεται ο ΟΠΕ και το «Invest in Greece» ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών να υπάρχει πιο συστηματική δικτύωση με τις αγορές. Υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική για τα logistics. Συγκροτείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Ενοποιούνται οι κανόνες για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και αίρονται τα εμπόδια εισόδου στην αγορά με ταυτόχρονη ενίσχυση του ανταγωνισμού στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των οικοδομικών υλικών, των τροφίμων και του τουρισμού.

Σχολιάζοντας τέλος, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης τον κατηγόρησε για παγκόσμιο ρεκόρ λαϊκισμού, και πρότεινε να γίνει συνιστώσα του, που κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές και απέσπασε 300 ψήφους, το κόμμα με ονομασία «χαρίζω δάνεια χαρίζω σπίτια».