Ο Νέλσον Μαντέλα λάτρευε τον αθλητισμό. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που ο αθλητισμός μπορεί να συνδεθεί με την πολιτική. Αλλωστε και ο ίδιος ο «Μαντίμπα», όπως τον αποκαλούσαν είχε δηλώσει: «Ο αθλητισμός είναι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο». Κι ο κόσμος του αθλητισμού όμως λάτρευε τον Μαντέλα. Δεν ήταν λίγοι οι αθλητές απ’ όλα τα σπορ που είχαν συναντηθεί μαζί του.

Η Πρέμιερ Λιγκ ανακοίνωσε πως σε όλα τα παιχνίδια της 15ης αγωνιστικής, το Σαββατοκύριακο θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα. Μεσίστιες θα είναι οι σημαίες της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και θα τηρηθεί επίσης ενός λεπτού σιγή στα διεθνή παιχνίδια που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες. Ο κόσμος του αθλητισμού, αποχαιρέτησε τον «Μαντίμπα», κυρίως, μέσω των social media.

«Σου είμαι ευγνώμων Μαντιμπα για όσα μας αφήνεις. Θα είναι για πάντα μαζί μας», έγραψε στο twitter, ο Κριστιάνο Ρονάλντο. «Ενας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστές.Ο μεγαλύτερος μαχητής στον κόσμο», ανέφερε ο τζαμαϊκανός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκοντμαν στα σπριντ, Γιουσέιν Μπολτ.

«Με επηρέασε σημαντικά. Αλλαξα σε πολλά πράγματα, όταν τον συνάντησα το 1998, μαζί με τον πατέρα μου. Μας είχε δεχτεί στο σπίτι του», υποστήριξε ο γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς. «Μία από τις πιό σημαντικές στιγμές στη ζωή μου ήταν όταν συναντήθηκα με τον σπουδαίο Μαντίμπα. Χωρίς αμφιβολία, ο πιό υπέροχος άνθρωπος που έχω συναντήσει. Θα μας λείψεις. Σε αγαπώ όπως ένα παιδί αγαπά τον πατέρα του», έγραψε ο βρετανός οδηγός της φόρμουλα 1, Λιούις Χάμιλτον.

«Εκφράζω τον σεβασμό μου σε μία σπουδαία προσωπικότητα, ίσως έναν από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστές της εποχής μας και έναν αγαπημένο μου φίλο», είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Ζεπ Μπλάτερ.

Ο Μπόμπι Τσάρλτον ο παίκτης θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε στενή φιλία με τον Μαντέλα και τον συναντούσε κάθε φορά που επισκεφτόταν τη Νότια Αφρική. «Η σκέψη μου και η προσευχή μου είναι για την οικογένεια του και το λαό της Νότιας Αφρικής», είπε μεταξύ άλλων ο Μπόμπι Τσάρλτον. «Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας ήρωας για εμένα», σημειωσε ο Πελέ.

«Ηταν ένας άνθρωπος που είχε καταλάβει ότι ο αθλητισμός μπορούσε να χτίσει γέφυρες», είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. «Ηταν ένα παράδειγμα για όλους μας», έγραψε στο Twitter, ο ισπανός τενίστας, Ραφαελ Ναδάλ. «Η Νότια Αφρική έχασε τον πατέρα της», ανέφερε ο Ερικ Αμπιντάλ, ενώ ο ιβοριανός ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, Γιαγια Τουρέ τόνισε: «Ο κόσμος έχασε έναν ήρωα και η Νότια Αφρική τον πατέρα της».

«Ανήκω στη γενιά του Μαντέλα. Ηταν χαρισματικός, έξυπνος, υπομονετικός ηγέτης. Τον είχα γνωρίσει το 1999 και έκτοτε τον είχα συναντήσει 5-6 φορές. Είχε πίστη στην ελευθερία και υποστήριζε τις ιδέες του», είπε ο γάλλος πρώην διεθνής (τώρα διοικητικό στέλεχος του Ολυμπιακού), Κριστιάν Καραμπέ.