Τίποτε δεν είναι πια το ίδιο. Ούτε καν ο προϋπολογισμός. Κανονικά ήταν το κορυφαίο νομοθέτημα της χρονιάς. Το κατέθετε το υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο ή το πολύ τον Νοέμβριο, ξεκινούσε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και έμπαινε στην Ολομέλεια για μία εβδομάδα πριν έρθει η ώρα της ψήφισής του. Αυτό γινόταν μετά τα μεσάνυχτα της τελευταίας Κυριακής πριν από τα Χριστούγεννα. Υστερα ο υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του - μαζί με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - πήγαιναν για πατσά στην Αγορά.

Αυτά είναι! Ή μάλλον αυτά ήταν. Διότι τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει πλέον. Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται άρον άρον το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου για να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το Eurogroup και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Ψηφίζεται μάλιστα - θου, Κύριε! - Σάββατο βράδυ, κάτι που συνιστά το απόλυτο κοινοβουλευτικό ξενέρωμα. «Μία και σήμερα», με στρατιωτική ορολογία, μένει λοιπόν - μόνο που η κοινή γνώμη συγχωρείται για το ότι δεν έχει αντιληφθεί σχεδόν τίποτε. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ας πούμε όλη η κάψα της πολιτικής αντιπαράθεσης εκτονώθηκε στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί είναι σαφώς πιο ακανθώδη θέματα. Ακόμη χειρότερα: δεν είναι καν βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός θα ισχύσει όλο το 2014. Μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικός - μπορεί και όχι!
Η τελευταία αυτή παρατήρηση έχει να κάνει με τη διαφορά αντιλήψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά. Υποτίθεται ότι είναι τα διαρθρωτικά - πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις και ΕΑΣ - που αποτελούν τα σημεία τριβής. Και όχι τα νούμερα, όπου το χάσμα τείνει να κλείσει. Παρ' όλα αυτά, το τι θα γίνει εκεί προς το καλοκαίρι του 2014 θα εξαρτηθεί από το τίνος το δημοσιονομικό σενάριο θα επιβεβαιωθεί. Το δικό μας ή των τροϊκανών; Αν είναι έτσι, τότε εξηγείται γιατί έχουμε κενά έδρανα, χασμουρητά και μοναχικά πλάνα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Γιατί να μαλώσεις ή ακόμη και γιατί να δαπανήσεις πολιτικό κεφάλαιο για κάτι που είναι υπό αίρεσιν;
Το αν η απομείωση της σημασίας του προϋπολογισμού αποτελεί επίτευγμα ή οπισθοδρόμηση - ε, αυτό είναι, ομολογουμένως, ένα ερώτημα! Είναι ο προϋπολογισμός ακόμη μια ένδειξη ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και μετά το μέλλον της χώρας είναι άδηλο; Ή όλα αυτά έχουν να κάνουν με μια άμβλυνση της σημασίας των δημοσιονομικών μεγεθών μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος; Μια κυνική απάντηση θα ήταν: η νεκροψία της χώρας θα το δείξει. Μία ημέρα, πάντως, πριν από την ψήφιση όλοι περιμένουν τις ομιλίες Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα για να πάρουν ένα στίγμα ως προς το πού βρίσκονται τα πράγματα. Εστω κι αν τους έχουν ξανακούσει πολύ πρόσφατα.
Μένει να φανεί αν θα διαψευστεί αύριο το βράδυ ο κανόνας που επιμένει ότι από το 2010 και μετά κάθε κρίσιμη ψηφοφορία κρύβει εκπλήξεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από