Σε σκιά του εαυτού του έχει μετατραπεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου, εκεί όπου φυλάσσεται η αφρόκρεμα τψν εκθεμάτων από την εποχή των φαραώ.

Το 111 ετών κτίριο, που βρίσκεται στην Πλατεία Ταχρίρ, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν ξεσπάσει η πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο, καθώς δεν διέθετε ούτε τις καλύτερες συνθήκες έκθεσης ούτε αυτές ασφάλειας και συντήρησης των πολύτιμων εκθεμάτων του, ενώ περισσότερα από τα μισά αντικείμενα –περί τις 200.000 –βρίσκονται υπό ακατάλληλες συνθήκες στοιβαγμένα στα υπόγεια.

Σήμερα στις αχανείς αίθουσές του μετά βίας συναντά κάποιος μια χούφτα τουρίστες και ουδείς μοιάζει να νοιάζεται για το αν θα γκρεμιστεί τελικά ό,τι έχει απομείνει από την έδρα του κόμματος του Μουμπάρακ για να αποκτήσει το μουσείο κήπο με θέα τον Νείλο, ούτε για το πώς προχωρούν οι εργασίες του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στο μουσείο –επί μήνες απλήρωτοι –δεν μπορούν να αγοράσουν στυλό και συνδετήρες, δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων τον Οκτώβριο του 2010 ήταν 16 εκατ. δολάρια και το 2013 μόλις 1,14 εκατ. δολάρια.

Μεγαλύτερη πληγή όμως αποτελεί το γεγονός ότι μπήκε φρένο στον δανεισμό έργων για εκθέσεις στο εξωτερικό. Οι Ιάπωνες έφυγαν με άδεια χέρια, ενώ οι Αμερικανοί έμειναν στα κρύα του λουτρού καθώς η νυν ηγεσία της Αιγύπτου, φοβούμενη μην κατηγορηθεί για αντιπατριωτική συμπεριφορά, ανακάλεσε έκθεση που περιόδευε και απέφερε έσοδα 450 δολαρίων από κάθε πόλη συν 1 εκατ. δολάρια για κάθε 100.000 επισκέπτες, μαζί με 10% από τα έσοδα των πωλητηρίων.