Ο σκοτεινός αντιήρωας του σκωτσέζου συγγραφέα επιστρέφει για να διαλευκάνει έναν μυστηριώδη φόνο εμπνευσμένο κατευθείαν από την Αγκαθα Κρίστι. Μόνο που την υπόθεση του την αναθέτει ο Ναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ, γνωστός και ως «χασάπης της Πράγας»

Δευτέρα – Τρίτη,

8-9 Ιουνίου 1942

«Ηταν μια ωραία, ζεστή μέρα όταν μαζί με τον Ράινχαρντ Τρίσταν Οϊγκεν Χάιντριχ, τον στρατηγό των Ες Ες, τον Προστάτη του Ράιχ στη Βοημία και στη Μοραβία, επέστρεψα από την Πράγα στον σταθμό Ανχάλτερ του Βερολίνου. Φορούσαμε κι οι δυο μας τη στολή της Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ες Ες, αλλά εγώ, σε αντίθεση με τον στρατηγό, ήμουν ένας άνθρωπος με χοροπηδηχτό βήμα. Χαιρόμουν που βρισκόμουν στην πόλη όπου γεννήθηκα. Αποζητούσα ένα ήσυχο βράδυ με ένα καλό μπουκάλι Μάκενστέντερ και μερικά πούρα Κεμάλ, που είχα απαλλοτριώσει από τις προσωπικές προμήθειες του Χάιντριχ, από το γραφείο του στο Κάστρο Χράντσανι. Δεν ανησυχούσα πάντως καθόλου για το αν θα έπαιρνε χαμπάρι την αμελητέα κλοπή. Για τίποτα δεν ανησυχούσα πολύ. Ημουν ό,τι δεν ήταν ο Χάιντριχ. Ημουν ζωντανός».

Κάπως έτσι ο Μπέρνι (Μπέρναρντ) Γκούντερ, που δεν ήταν Ναζί, επιστρέφει το 1942 στη γενέθλια πόλη μετά την τελευταία αποστολή του, στην Πράγα αυτή τη φορά.

Ποιος είναι ο Γκούντερ; Ενας καθαρόαιμος τσαντλερικός ήρωας, ή μάλλον αντιήρωας, ο οποίος μοιάζει κυριολεκτικά εμφυτευμένος στο Βερολίνο την περίοδο του ναζισμού και τα χρόνια που ακολούθησαν. Εμφανίστηκε το 1989 στις «Βιολέτες του Μάρτη» και κατόπιν στον «Χλωμό εγκληματία» και στο «Γερμανικό ρέκβιεμ», τρία βιβλία που συνθέτουν το μπεστ σέλερ του Φίλιπ Κερ με τον τίτλο «Η τριλογία του Βερολίνου» –επανεκδόθηκαν από τον Κέδρο σε έναν τόμο –με την οποία ο σκωτσέζος συγγραφέας κέρδισε θέση ανάμεσα στους δυνατούς του σύγχρονου ευρωπαϊκού νουάρ.

Κυνικός, απότομος, σαρκαστικός, με χιούμορ τραχύ, ο Μπέρνι Γκούντερ είναι γνήσιος Βερολινέζος με μια ιδιαίτερη αίσθηση περί δικαίου και αδίκου.

Επί έντεκα χρόνια υπηρέτησε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Κριμινάλπολιτσάι (Kripo), δηλαδή του Εγκληματολογικού Τμήματος της αστυνομίας του Βερολίνου όπου ήρθε αντιμέτωπος με κάθε είδους παρεκτροπή, διαφθορά και βιαιότητα. Εφυγε το 1933, όταν επικράτησαν οι Εθνικοσοσιαλιστές και άρχισαν να διώχνουν όσους δεν ήταν μέλη του κόμματος. Εκτοτε δουλεύει ως ιδιωτικός ερευνητής και όπως ακριβώς ο Φίλιπ Μάρλοου, ο Γκούντερ πίνει και καπνίζει υπερβολικά, περπατάει τις νύχτες σε σκοτεινούς και επικίνδυνους δρόμους, ακούει τζαζ σε ύποπτα καταγώγια, σαγηνεύεται από ωραίες, πλην όμως ύποπτες γυναίκες. Είναι ένας γενναίος άνδρας για τον οποίο το μόνο που μετράει είναι η τιμή του, αφού δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει.

Η «Μοιραία Πράγα» είναι το όγδοο μυθιστόρημα του Φίλιπ Κερ με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ και το τέταρτο που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά, ενώ άρχισε να μεταφράζεται το ένατο με τον τίτλο «A man without breath» που αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη άνοιξη.

Το στόρι της «Μοιραίας Πράγας» αρχίζει να εκτυλίσσεται τον Σεπτέμβριο του 1941. Ο Γκούντερ έχει μόλις γυρίσει από το μέτωπο της Ουκρανίας σε ένα σκοτεινό Βερολίνο, που «έμοιαζε περισσότερο με πρωτεύουσα μπανανίας που της είχαν τελειώσει οι μπανάνες, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου». Συμπαθεί φανερά τους Εβραίους και τους βοηθάει όπως και όποτε μπορεί, οι εφιάλτες από τις θηριωδίες των Γερμανών δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί και μόνο η ιδέα της αυτοκτονίας τον γαληνεύει.

Ενα βράδυ ενώ προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός ολλανδού εργάτη του σιδηροδρόμου γνωρίζει την Αριάνε, μια επικίνδυνα ωραία γυναίκα την οποία σώζει από τα χέρια ενός επίδοξου βιαστή. Οταν αναγκάζεται να πάει στην Πράγα την παίρνει μαζί του, αλλά το ταξίδι δεν εξελίσσεται όπως θα ήλπιζε. Τον έχει καλέσει άλλωστε το πρώην αφεντικό του, ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, η πιο σκοτεινή φυσιογνωμία των Ες Ες και εμπνευστής της Τελικής Λύσης, του ναζιστικού σχεδίου για την εξολόθρευση των Εβραίων.

Ο Χάιντριχ μένει στον πύργο του Φέρντιναντ Μπάουερ Μπλοχ, εβραίου μεγαλοβιομηχάνου ζάχαρης, που εν τω μεταξύ έχει διαφύγει στην Ελβετία. Εκείνο το Σαββατοκύριακο στον πύργο είναι καλεσμένοι 39 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ες Ες. Ο Χάιντριχ υποψιάζεται ότι ανάμεσά τους υπάρχει κάποιος προδότης που συνεργάζεται με την τσεχική αντίσταση και θέλει τον Γκούντερ για σωματοφύλακά του.

Ο Προστάτης του Ράιχ στη Βοημία και στη Μοραβία παραδέχεται ότι είναι λάτρης της Αγκαθα Κρίστι, έχει άλλωστε στη βιβλιοθήκη του το μυθιστόρημά της, «Ποιος σκότωσε τον Ακρόιντ». Σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, λοιπόν, που θυμίζει ακριβώς αυτό το βιβλίο, βρίσκεται το πτώμα ενός νεαρού αξιωματικού. Είναι νεκρός στο κρεβάτι του –τον έχουν πυροβολήσει στην κοιλιά –ενώ το δωμάτιό του είναι κλειδωμένο από μέσα. Ο Γκούντερ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τον φόνο, ανακρίνοντας έναν ένα χωριστά όλους τους αξιωματικούς των Ες Ες που βρίσκονται στον πύργο.