Επεισόδια που δεν πήραν μεγάλη έκταση σημάδεψαν τα χθεσινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πέντε χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του στα Εξάρχεια.

Η ένταση στην Αθήνα είχε αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι, στο τέλος του μαθητικού συλλαλητηρίου, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Ομάδα νεαρών είχε πάει προετοιμασμένη και αποφασισμένη για να δημιουργήσει επεισόδια. Αφού κάλυψαν τα πρόσωπά τους, έσπασαν πλάκες από τα πεζοδρόμια και προσπάθησαν να στήσουν σκηνικό έντασης, επιχειρώντας ακόμη και να κλείσουν την Πανεπιστημίου και να στήσουν οδοφράγματα. Λίγο νωρίτερα μάλιστα, είχαν επιτεθεί και εναντίον δυο αστυνομικών της Τροχαίας.

Την ώρα που ομάδα περίπου 150 διαδηλωτών είχε φτάσει στα σκαλιά της Πρυτανείας, η Αστυνομία εφάρμοσε τη μέθοδο του ασφυκτικού αποκλεισμού. Τα πνεύματα ήταν τεταμένα. Εναντίον των διαδηλωτών είχε γίνει χρήση δακρυγόνων καθώς εκείνοι επετίθεντο με κομμάτια από πλάκες πεζοδρομίου, ξύλα και νεράντζια κατά των αστυνομικών, τραυματίζοντας τέσσερις από αυτούς. Τότε, τα ΜΑΤ δημιούργησαν διπλή αλυσίδα γύρω τους, περικυκλώνοντάς τους. Αφησαν όμως μόνο μια δίοδο για να απομακρυνθούν –σχημάτισαν, δηλαδή, έναν στενό διάδρομο και άρχισαν να τους πιέζουν προς αυτόν. Οι διαδηλωτές υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα «πολεμοφόδιά τους», τα οποία όμως συγκέντρωσε η Αστυνομία: ανάμεσα σε άλλα, τέσσερις βόμβες μολότοφ, 20 αντιασφυξιογόνες μάσκες, πενήντα στειλιάρια, πυροσβεστήρες, κράνη.

Νωρίτερα, περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι –μαθητές στην πλειονότητά τους, αλλά και μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων –είχαν διαδηλώσει στο Κέντρο της Αθήνας, με βασικό σύνθημα «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», αλλά και πανό που ζητούσαν χρήματα για τη δημόσια Παιδεία.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, πέρασε από τη Βουλή και κατέληξε και πάλι στην οδό Πανεπιστημίου. Εκεί προκλήθηκε ένταση όταν διαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται στους άνδρες των ΜΑΤ. Στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, που έληξαν με τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ, έγιναν 55 προσαγωγές νεαρών, ενώ άλλοι δέκα συνελήφθησαν για επιθέσεις εις βάρος αστυνομικών και φθορές. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.

Το βράδυ το σκηνικό της έντασης επανήλθε. Το συλλαλητήριο που είχε προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα χθες στα Προπύλαια τελείωσε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα στα Προπύλαια, όπου ήταν και η αφετηρία του.

ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. Μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών όμως συνέχισε την πορεία προς τα Εξάρχεια, στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Στα στενά των Εξαρχείων άρχισε κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, ενώ μπήκαν φωτιές σε κάδους και η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Στη Θεσσαλονίκη, ομάδες νεαρών επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό επεισοδίων στο τέλος της πορείας στην περιοχή της Καμάρας. Ωστόσο, η Αστυνομία δημιούργησε και πάλι κλοιό, υποχρεώνοντάς τους σε αποχώρηση. Με δακρυγόνα όμως απώθησε η Αστυνομία διαδηλωτές που άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και επιχείρησαν να δημιουργήσουν επεισόδια και στον Βόλο.