Ο ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία Γενεύη 2 να οδηγήσει σε «απόλυτα ελεύθερες και χωρίς προϋποθέσεις εκλογές».

Η διάσκεψη που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη θα πρέπει «να προετοιμάσει το έδαφος για να διεξαχθούν απόλυτα ελεύθερες και χωρίς προϋποθέσεις εκλογές», δήλωσε ο Ροχανί στο περιθώριο της συνάντησής του με τον ιρακινό ομόλογό του Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής προεδρίας.

«Είναι κοινή μας ευθύνη να υπερασπιστούμε τα ιδεώδη και τα αιτήματα του συριακού λαού, κυρίως στη διάρκεια της Γενεύης 2», πρόσθεσε ο Ροχανί.

Ο ιρανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει «να πιέσει ώστε να εκδιωχθούν εντελώς οι τρομοκράτες» από τη Συρία, έναν όρο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τους εξεγερμένους.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Συρίας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι παρούσες στη Γενεύη 2, όμως δεν συμφωνούν για τη θέση που θα πρέπει να έχει ο Άσαντ σε μια ενδεχόμενη μετάβαση.

Τη Δευτέρα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία του να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη το Ιράν, που υποστηρίζει τον Άσαντ, και η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει τους αντάρτες. Η συριακή αντιπολίτευση είναι αντίθετη στη συμμετοχή του Ιράν.