Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου παρουσίασε στις Βρυξέλλες, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία θα εστιάσει τις προσπάθειές της σε μια ευρωπαϊκή ολιστική προσέγγιση και διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής με παράλληλες δράσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η ελληνική Προεδρία θα εργαστεί για την προώθηση ζητημάτων όπως είναι :

– η ενίσχυση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των βαρών που προκύπτουν από τις μεικτές μεταναστευτικές ροές,

– η ενίσχυση των πολιτικών των επιστροφών ή επανεισδοχών υπηκόων τρίτων χωρών, με αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ,

– η διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων και των προτεραιοτήτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων για την μετά-Στοκχόλμη εποχή,

– η επικαιροποίηση του «Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την Αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής Πίεσης-Στρατηγική Αντίδραση», με έμφαση σε μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων,

– η δίκαιη κατανομή των βαρών και η συνεργασία των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε όλο το φάσμα της πολιτικής για το άσυλο και την μετανάστευση.

Για τον σκοπό αυτόν, όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα θα εργαστεί, μεταξύ άλλων, στην προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες (προέλευσης και διαμετακόμισης) σε όλα τα θέματα που άπτονται της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μεταναστευτικής πολιτικής.

«Αυτές τις δύο ημέρες στις Βρυξέλλες είχαμε ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τα ελληνικά πράγματα. Καταρχήν, τόσο η τοποθέτηση της Επιτρόπου κας Μαλστρομ, όσο και γενικά η τοποθέτηση της Επιτροπής για τις προόδους που έχει κάνει η χώρα μας στα θέματα ασύλου και στο μεταναστευτικό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Τελευταία σημαντική εξέλιξη είναι η Έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με τα συστήματα Σένγκεν, όπου αναγνωρίζονται οι τεράστιες βελτιώσεις που έχει πετύχει η χώρα μας», δήλωσε μετά την παρουσίαση ο κ. Δένδιας.

Ανακοίνωσε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί στην Αγκυρα η Συνθήκη Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, «για την οποία η Ελλάδα πίεζε από την αρχή και η οποία θα βοηθήσει εξαιρετικά στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που έρχονται στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Νομίζω ότι έχουμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα που δείχνουν την τεράστια πρόοδο και τα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης», κατέληξε ο υπουργός.