Την εκπλήρωση της τελευταίας εκκρεμότητας που αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης ή του κλεισίματος κρατικών βιομηχανιών, αναμένει το Eurogroup από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ότι η τρόικα θα επιστρέψει πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αναμένουμε την επιβεβαίωση των ελληνικών Αρχών ότι ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση αυτή εκκρεμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ερωτηθείς στη συνέχεια, ποια ακριβώς είναι τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, απάντησε ότι εκκρεμεί μόνο ένα, το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο κρατικών βιομηχανιών.

Τα άλλα τρία προαπαιτούμενα, δηλαδή η ρύθμιση των χρεών του κράτους προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και ο κώδικας των δικηγόρων, έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και παράλληλα θα καταγράψει την πρόοδο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην εν εξελίξει (τέταρτη) αξιολόγηση.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι «σύντομο και χαλαρό», ενώ πολύ περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το ECOFIN στις 10 Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την τραπεζική ενοποίηση και συγκεκριμένα για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών.