Η διεύρυνση της συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Έρευνα και Τεχνολογία 2013» που πραγματοποιείται στην Αθήνα και συνδιοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι «η διευρυμένη συνεργασία στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας αποτρέπει την επικάλυψη των εθνικών επενδύσεων και οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος».

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλιστεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες λειτουργούν εντός του πλαισίου της αγοράς άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, ενώ τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Τα ινστιτούτα ερευνών και τα πανεπιστήμια μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στις διαδικασίες έρευνας και τεχνολογίας για τον τομέα άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και θα μπορούσαν, επίσης, να είναι σημαντικοί συντελεστές στους τομείς ανάπτυξης των δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής άμυνας».

«Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν συνειδητοποιήσει ότι το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν σηματοδοτεί το τέλος για το «ταξίδι της άμυνας», όπως ονομάστηκε, αλλά την αρχή για ένα νέο μέλλον στην ευρωπαϊκή άμυνα. Γι' αυτό τον λόγο, όλοι οι εταίροι της ΕΕ θα πρέπει να συνεισφέρουν, καθώς το λαμπρό μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας βρίσκεται στα χέρια τους» εκτίμησε ο υπουργός.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας συμπλήρωσε 10 χρόνια από την ίδρυσή του τον Ιούνιο του 2003, επί τέταρτης ελληνικής Προεδρίας.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των κρίσιμων τεχνολογιών στην άμυνα, η εξερεύνηση στον τομέα της καινοτομίας και οι τεχνολογίες αιχμής και διττής χρήσης που θα αναδείξουν τις μελλοντικές ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από