Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα, υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, με υπερφορολόγηση ωστόσο των συνεπών φορολογουμένων, λόγω της φοροδιαφυγής – ανέφερε σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλύπτοντας εμμέσως και παρατηρήσεις των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Καλογιάννη και Σ. Αναστασιάδη.

Στην παρέμβασή του, ο κος Σταϊκούρας συγκατέλεξε τη «σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης» ανάμεσα στους παράγοντες που ευνοούν την υλοποίηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2014, και παρατήρησε πως «στην Ελλάδα, τα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στο 44,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 45,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.

«Είναι, όμως, επίσης αλήθεια, ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο: Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% (έναντι 21,4% στην Ε.Ε.), ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% (έναντι 39,3%), ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26% (έναντι 23,1% στην Ε.Ε.).

»Είναι επίσης αλήθεια ότι οι «πραγματικοί» φορολογικοί συντελεστές («effective tax rates»), οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τα παραπάνω – επεσήμανε ο κος Σταϊκούρας – αποκαλύπτουν πως στην Ελλάδα υφίσταται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, την οποία η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ υπολογίζει στο 23,6% του ΑΕΠ (έναντι 14,3% στην Ε.Ε.) και γι’ αυτό η κυβερνητική προσπάθεια φιλοδοξεί να πετύχει τη μείωσή της κατά δύο τουλάχιστον, ποσοστιαίες μονάδες.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.