Με στόχο να αποτελέσει κάποια στιγμή ακόμα και το επίσημο εγχειρίδιο της διοργάνωσης, ο ΣΕΓΑΣ παρουσίασε την Τρίτη το μεσημέρι, μια έρευνα δέκα χρόνων, σχετικά με τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών από αθλητές των Βαλκανίων, που όμοιά της δεν υπάρχει.

Πρόκειται για μια δουλειά του συναδέλφου δημοσιογράφου και στατιστικολόγου Κάρολου Σαργολόγου, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεντρώσει και παρουσίασε τις 50 κορυφαίες βαλκανικές επιδόσεις όλων των εποχών σε άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ορισμένα εκπληκτικά παγκόσμια ρεκόρ, όπως το 12»21 στα 100 μέτρα με εμπόδια από την Βουλγάρα Γιορντάνα Ντόνκοβα το οποίο είχε σημειώσει στις 20 Αυγούστου 1988 στη Στάρα Ζαγόρα και παραμένει ακόμα. Αλλά και το 2.09μ. από την Βουλγάρα Στέφκα Κοσταντίνοβα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης από τις 30 Αυγούστου του 1987.

«Το βαλκανικό πρωτάθλημα είναι ακρογωνιαίος λίθος και ταυτοχρόνως λίκνο του κλασικού αθλητισμού στη Βαλκανική Χερσόνησο. Εδώ και 82 χρόνια μέσα από αυτούς τους αγώνες ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές και αξίζει η επιστροφή στις «ονειρικές» αυτές εικόνες αίγλης του παρελθόντος.

Πιστεύω πως αυτή η έκδοση μπορεί να βοηθήσει ακόμα και αθλητές και προπονητές στο να μελετήσουν κάποια χρήσιμα στατιστικά και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους» τόνισε ο Κάρολος Σαργολόγος, ενώ από πλευράς του ΣΕΓΑΣ, ο α’ ειδικός γραμματέας Θανάσης Βογιατζής πρόσθεσε:

«Οι Βαλκανικοί Αγώνες ήταν αιτία για να βρεθούν οι χώρες των Βαλκανίων πιο κοντά μετά τον Α’ παγκόσμιο και τους Βαλκανικούς πολέμους ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

»Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο το Βαλκανικό Πρωτάθλημα ήταν η σημαντικότερη διοργάνωση ύστερα από το Ευρωπαϊκό. Σε αυτή την έκδοση υπάρχουν σημαντικά στοιχεία από μια διοργάνωση που πνέει τα λοίσθια. Στις λίστες θα δείτε μεγάλους αθλητές και εντυπωσιακές επιδόσεις. Συγχαρητήρια στον Κάρολο Σαργολόγο, για την δουλειά του».

Ο στόχος του ΣΕΓΑΣ είναι να μπορέσει κάποια στιγμή να εκδώσει σε βιβλίο αυτή την έρευνα και να επιχειρήσει να γίνει το επίσημο εγχειρίδιο της ίδιας της βαλκανικής ένωσης, αφού περιλαμβάνει τις κορυφαίες επιδόσεις των αθλητών από τα Βαλκάνια.