Ευθύνες τόσο στον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στον υπουργό Παιδείας για την κατάσταση στα ΑΕΙ απέδωσε την Τρίτη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 o Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος παράλληλα σχολίασε και τα πολιτικά τεκταινόμενα αναφορικά με τις ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και για τον ρόλο του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ καταδίκασε το ΕΑΜ, την ΕΔΑ και κάθε προσπάθεια συνεργασίας με την αστική τάξη και είναι τώρα ένα κόμμα επαναστατικό, το οποίο θέλει να ξανακάνει τη 17η Νοέμβρη και τη Σοβιετική Ενωση. Του Οκτώβρη εννοώ… Νόμιζα ότι με το παλιό ημερολόγιο ήταν Νοέμβρης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, ο οποίος από την άλλη, καλωσόρισε την Πρωτοβουλία των 58 για τον ενιαίο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς αν και δήλωσε ότι δεν πρέπει να μετάσχει σε αυτήν.

«Δεν με προσέγγισαν, αλλά δεν υπήρχε και χρόνος. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να μετέχουν όσοι προέρχονται από την αναστάτωση και την αποδοκιμασία προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Είμαι ένας από αυτούς και δεν σκοπεύω έτσι να επανέλθω ως ενεργός πολιτικός» είπε ο Θόδωρος Πολιτικός και συνέχισε λέγοντας ότι από την κίνηση πρέπει να εξαιρεθούν όλοι όσοι συμμετείχαν σε παλαιότερες κυβερνήσεις αναφερόμενος ειδικά στον Τάσο Γιαννίτση, βασικό ομιλητή την περασμένη Κυριακή σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58 στη Θεσσαλονίκη.

«Εχω εκδηλώσει τη συμπάθεια και την υποστήριξή μου προς την κίνηση των 58. Αλλά δεν πρόκειται να μετάσχω ούτε σε αυτήν ούτε σε κάποια άλλη κίνηση. Αν συνεχίσουν να μαζεύουν συγκεκριμένους υπουργούς από συγκεκριμένο χώρο της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας, δεν θα καρποφορήσει η κίνηση. Εννοώ τον κ. Γιαννίτση, ο οποίος είναι σεσημασμένος υπουργός της εποχής Σημίτη» τόνισε ο Θόδωρος Πάγκαλος και συνέχισε: «Οταν ακούω το όνομα του Γιαννίτση, αμέσως το μυαλό μου πάει στον Σημίτη. Δεν είμαι γενικώς εχθρός του Σημίτη, αλλά έχω επιφυλάξεις για την πολιτική του. Όποιος ήταν υπουργός του οποιουδήποτε πρέπει να σηκωθεί και να φύγει και έχω κάνει πρόταση για τις ευρωεκλογές ότι πρέπει το ψηφοδέλτιο να συγκροτηθεί από ανθρώπους που δεν ήταν υπουργοί και βουλευτές ή δήμαρχοι και νομάρχες και θα έλεγα ούτε καν δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι».

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Θόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε στην κρίση των ΑΕΙ χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γελοιωδέστατο» τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη. «Για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο φταίει ο γελοιωδέστατος πρύτανης, ο κ. «Πελεγκρίνι» που πήγε μέσα στην κρίση, με κλειστό το πανεπιστήμιο, να μας πει από το Παρίσι για την πτώση του Ιουλιανού. Δεν φταίει ο υπουργός που του έδωσε το δικαίωμα να είναι πρύτανης; Δεν παρέτεινε τη θητεία του ο νυν υπουργός; Γιατί δεν παρέτεινε τη θητεία των συμβουλίων που εξελέγησαν με διαφανείς διαδικασίες από τους καθηγητές και το διδακτικό προσωπικό και διαμορφώθηκε μια παράλληλη εξουσία με τον κ. «Πελεγκρίνι» και δεν φταίει ο υπουργός; Γιατί δεν έχει ευθύνη; Δεν φταίει ο υπουργός που δίνει αμνηστία σε αυτούς που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, επειδή δεν είχαν απογραφεί;»