Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, πριν από τις εκλογές, για άμεσες αλλαγές στον «Καλλικράτη» θα ζητήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας ότι «οι δήμοι στα πέντε μεγάλα νησιά πρέπει να σπάσουν».

Μιλώντας, τη Δευτέρα, στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη φορολογία.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε «ακατανόητο» σε μια χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους να έρχεται κάποιος και να σου ζητάει να απελευθερωθούν οι απολύσεις. «Ακόμη δεν έχω καταλάβει ποιος το ζητάει, γιατί δεν έχω ακούσει καμία από τις εργοδοτικές οργανώσεις να το βάζουν ως αίτημα στην κυβέρνηση. Πρέπει να μας πουν ποιοι το ζητάνε και γιατί. Τι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα αυτό το μέτρο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Όπως δεν καταλαβαίνω ποιος βάζει το θέμα των απολύσεων, έτσι δεν καταλαβαίνω ποιος βάζει το θέμα των πλειστηριασμών», συνέχισε ο υπουργός τονίζοντας ότι «δεν έχω ακούσει τις τράπεζες να τους ζητούν, αυτό που η τρόικα ζητάει αυτή τη στιγμή. Είναι κι αυτή μια απορία, ποιος το ζητάει. Οι τράπεζες δεν το ζητάνε, οι δανειολήπτες φυσικά δεν το ζητάνε… Ποιος το ζητάει και για ποια σκοπιμότητα; Δεν το έχει πει (η ΕΚΤ). Και ελπίζω – γιατί δεν έχει κλείσει ακόμη αυτό το θέμα – να πάνε (στην αγορά) τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης».

Όπως είπε ο κ. Μεχελάκης, τόσο το θέμα των απολύσεων όσο και των πλειστηριασμών είναι δύο ζητήματα που δυναμιτίζουν τη σταθερότητα, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει επιτευχθεί όλο αυτό το χρόνο της διακυβέρνησης.

Αναφορικά με τις δηλώσει του Γ. Στουρνάρα για τη φορολογία, ο υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι «αυτή τη στιγμή, ο Ελληνας στην καθημερινότητά του ματώνει και έχει γονατίσει». «Δεν θεωρώ ότι ο υπουργός Οικονομικών το αγνοεί αυτό» είπε πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της φορολογίας καθώς, πρόσθεσε «είναι το βασικό θέμα που προσπαθεί να πετύχει αυτή η κυβέρνηση, δηλαδή τη μείωση της φορολογίας, των συντελεστών, παντού».

Τέλος, αναφερόμενος στις απολύσεις στους δήμους, είπε ότι συμφωνήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μια εθελοντική, διαδημοτική κινητικότητα για να λύσει τα προβλήματα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και κατέληξε λέγοντας ότι «η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και για τα ΝΠΙΔ ή πολυμετοχικές εταιρείες ή ΑΕ ή σε οποιαδήποτε μορφή που υπάρχουν στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».