Με ευρεία πλειοψηφία κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP, ο οποίος θα διέρχεται από τη χώρα μας και θα διακινεί φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν.

Υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» τονίζοντας πως είναι θετικό το γεγονός της διέλευσης του αγωγού από την χώρα μας αλλά εκφράζοντας αντιρρήσεις σε σημεία της σύμβασης. Κατά τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι εξελίσσονται ευνοϊκά. «Όλα δείχνουν ότι επιτυγχάνουμε τους βασικούς μας στόχους» επεσήμανε.

Ο κ. Μανιάτης εξήγησε πως επειδή όλα είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί να πει τίποτε περισσότερο και προσέθεσε: «Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα ανακοινωθεί το ποσοστό, η χρονική διάρκεια και οι όροι της συμφωνίας».

Ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου κατέθεσε στη Βουλή την επιστολή των μετόχων του ΤΑΡ προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει μέχρι και το 5% με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, το 2019.