Την άποψη πως το δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει για τo κούρεμα του χρέους δεν εμποδίστηκε τελικώς από τους Μέρκελ και Σαρκοζί αλλά κυρίως από εσωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εκτός αυτής του Βαγγέλη Βενιζέλου, υποστηρίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Διά του στενού του συνεργάτη και διευθυντή του Γραφείου Τύπου Γιώργου Ελενόπουλου ο κ. Παπανδρέου απαντά με αφορμή το βιβλίο Θαπατέρο, πως φεύγοντας από τις Κάννες – όπου διαψεύδει ότι δέχτηκε υβριστική επίθεση από τον Νικολά Σαρκοζί – οι δύο ευρωπαίοι εταίροι θεωρούσαν ως δεδομένη τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όμως μία σειρά γεγονότων που ακολούθησαν οδήγησαν σε ματαίωση του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το μακροσκελέστατο σχόλιο του κ. Ελενόπουλου «το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί γιατί συνέτρεξαν μία σειρά λόγοι: ορκισμένοι εχθροί των εταίρων μας, που ξιφουλκούσαν εναντίον του Μνημονίου, μετατρέπονται ξαφνικά σε θιασώτες του, τονίζοντας ότι ο Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Αρκετά μέσα ενημέρωσης και «ενδιαφερόμενοι» πάσης φύσεως, υπερασπίζονται ό,τι μέχρι εκείνη την ώρα έβριζαν. Ακόμη και ο οπαδός των δημοψηφισμάτων κατά το παρελθόν, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει τη διαφωνία του. Κατά τα λοιπά, υπερασπίζεται τους πολίτες.

» Ομως με αυτήν του την στάση, δεν επιδεικνύει σεβασμό, ούτε και εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Όλα αυτά δυναμιτίζουν το κλίμα, ενώ εκτός της δήλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος και πριν λίγες μέρες, μικρός αριθμός μελών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά ικανός για να μην επιτρέψει την έγκρισή της από τη Βουλή, δεν συναινεί στην πρόταση για δημοψήφισμα και διαυπτώνει, δια δημοσίως δηλώσεων την διαφωνία αυτή».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, «χάνεται μία ευκαιρία να αποφασίσουν οι πολίτες, όπως θέλει και η δημοκρατία, επί ενός μείζονος σημασίας ζητήματος για το μέλλον της χώρας , αλλά και μία σειρά από μυθοπλασίες πίσω από τις οποίες ακόμη και σήμερα κάποιοι κρύβονται και συνεχίζουν να ομιλούν άκοπα και βεβαίως ανεύθυνα».

Είναι χαρακτηριστικό πως ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού αναφέρει πως ο κ. Παπανδρέου «πίστευε και πιστεύει στην ορθότητα της απόφασής του γιατί εμπιστεύεται τους πολίτες» και ακολούθως αφήνει αιχμές για «δήθεν προστάτες των συμφερόντων του λαού» ζητώντας τους δε να εξηγήσουν «γιατί μετετράπησαν εν μία νυκτί σε θεματοφύλακες των μέχρι τότε επιλογών με τις οποίες διαφωνούσαν, διακηρύσσοντας ότι ο Παπανδρέου μας οδηγεί στην καταστροφή με το Δημοψήφισμα».

Διαψεύδει τα «γαλλικά» Σαρκοζί

Σε ό,τι αφορά τα «γαλλικά» του κ. Σαρκοζί ο Γ. Ελενόπουλος αναφέρει ότι ο Θαπατέρο δεν ήταν στην συνάντηση των Καννών, ενώ ο Σαρκοζί «δεν εξέφρασε υβριστικού χαρακτήρα σχολιασμούς ενώπιον του Γ. Παπανδρέου. Εάν το έκανε θα υπήρχε και η ανάλογη απάντηση».

Στον ίδιο σχολιασμό ο Γιώργος Ελενόπουλος θυμίζει πως αρκετούς μήνες πριν από την πρόταση για το δημοψήφισμα ο πρώην πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς «προτείνοντας συνεργασία με συγκεκριμένο πλαίσιο».

Σ’ αυτήν την συνομιλία στην ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως εφόσον υπάρξει κατάληξη και συμφωνία σε μία σειρά από πολιτικές και με συζήτηση και για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τις υπηρετήσουν ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας «ο ίδιος μπορεί να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί άλλος Πρωθυπουργός».