«Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα. Δεν τα βρήκαμε. Εχουμε σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το απόγευμα της Παρασκευής εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «η τρόικα θα έρθει μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου».

Ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε τη σύσκεψη αμέσως μόλις επέστρεψε από τη Λιθουανία, λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της αναβολής της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα. Οπως έγινε γνωστό, η τρόικα δεν θα έρθει την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο, με στόχο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει κατάληξη μέχρι το Eurogroup.

Το γεγονός μαρτυρά ότι υπάρχει ακόμη απόσταση σε βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο θέμα των πλειστηριασμών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση διαφωνεί με την πρόταση της τρόικας για πλήρη απελευθέρωσή τους.

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Στουρνάρας: «Παραμένουν ανοιχτά δύο με τρία διαρθρωτικά θέματα»

«Δεν με προβληματίζει η απόφαση των δανειστών να αναβάλουν την άφιξή τους στην Αθήνα, διότι δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Ακόμα δεν καταλήξαμε σε συμφωνία σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Δεν τα βρήκαμε. Διαφέρουμε σε ορισμένα ζητήματα ακόμα».

«Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα προλάβουμε μέχρι τέλος του χρόνου;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, για να απαντήσει: «Ετσι πιστεύω, ναι». Στη συνέχεια απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι είναι αυτό που παραμένει ανοιχτό μέχρι τώρα ο κ. Στουρνάρας είπε: «Είναι δύο με τρία διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά. Η τρόικα θα έρθει μετά το Eurogroup. Θα έρθουν, όμως, οι τεχνικές ομάδες της τρόικας από τη Δευτέρα».
 
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούνιο δεν κινδυνεύει. «Αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Εχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από