Με σημαντική βελτίωση στους βασικούς δείκτες εσόδων, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας έκλεισε το γ’ τρίμηνο του 2013 για τον όμιλο της Alpha Bank.

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Σ. Κωστόπουλος τόνισε ότι «έπειτα από μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα και έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση μας στην εγχώρια αγορά, μέσω μιας σειράς στρατηγικών κινήσεων, είμαστε πλέον σε θέση να στρέψουμε την προσοχή μας στην υλοποίηση του σχεδίου για την επιχειρησιακή μας ανάκαμψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθώς η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά γίνεται όλο και πιο ορατή και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πιστωτική επέκταση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες των πελατών μας για τη στήριξη των δραστηριοτήτων τους».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2013 επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της λειτουργικής μας κερδοφορίας». Κατά τον ίδιο, «συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως, αυξάνουμε την αποδοτικότητα του δικτύου μας και επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τη λειτουργική ενοποίηση με την Εμπορική Τράπεζα». Ο κ. Μαντζούνης σημείωσε πως «εις ό,τι αφορά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας, ενισχύουμε τους πόρους για τη διαχείριση των καθυστερήσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση των πιστούχων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά το ποσοστό επιτυχίας των ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετουμένων δανείων μας».

Τα κύρια λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε 549,4 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2013, έναντι 526,5 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2013 (+4,4%).

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων, προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων και εξόδων συγχώνευσης, ανήλθε σε 223,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 10% σε επίπεδο τριμήνου. Το καθαρό έσοδο τόκων έφτασε στα 440,6 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2013, ενισχυμένο κατά 6,7% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των καταθέσεων, καθώς και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε αντιστοίχως κατά 10 μονάδες βάσης σε 2,4% το γ’ τρίμηνο του 2013.