We’ll meet again

«Ραγισμένα όνειρα». Το βελγικό αυτό μελόδραμα δεν πατά πάνω και στις πιο πρωτότυπες ιδέες, δεν κάνει κάποια σπουδαία υπέρβαση ούτε διαθέτει στον πυρήνα του στοιχεία που δεν θα συναντήσετε σε όλη τη μακρά ιστορία του ιδιώματος. Αλλά εμένα με θέρισε. Γιατί η ερωτική αυτή ιστορία δύο μουσικών της country (προς bluegrass μεριά, για τους μουσικόφιλους) είναι ερμηνευμένη με γνήσιο και χωματένιο πάθος, πάθος που αναδύεται πραγματικά μέσα από το σκοτάδι τους, αποφασισμένο να το φωτίσει (έστω και πάνω στον ενθουσιασμό του…) ή να αποσυρθεί αξιοπρεπώς. Σε όποια μεριά της διασταύρωσης κι αν στάθηκαν οι Γιόχαν Ελντερμπεργκ και Ελίζε Βαλντεβέλντε που πρωταγωνιστούν, ήμουν κάθε στιγμή μαζί τους. Και τους ευχαριστώ.

Βαθμοί: 7

Η… πείνα συνεχίζεται

«The hunger games: Φωτιά». Οι δύο νικητές του προηγούμενου διαγωνισμού συμμετέχουν και στους 75ους Αγώνες Πείνας καθώς η διοργάνωση συγκεντρώνει τους… πρωταθλητές των προηγούμενων σε αυτό το σίκουελ της υπερεπιτυχημένης «σειράς» που, προσωπικά μιλώντας, δεν με κέρδισε ποτέ. Βλέπετε, από τη μια, υπάρχει το ιαπωνικό «Battle Royale», το οποίο οι ταινίες (και τα βιβλία στα οποία βασίζονται) κοπιάρουν ξεδιάντροπα, και από την άλλη υπάρχει ένας υφέρπων απολυταρχισμός στο όλο οικοδόμημα, όσο καλή κι αν είναι η Τζένιφερ Λόρενς, όσο καλοφτιαγμένοι κι αν είναι εδώ οι χαρακτήρες. Αν σας άρεσε το πρώτο φιλμ, πάντως, δεν θα κακοπεράσετε. Αν δεν το έχετε δει, μην το σκέφτεστε καν: η μία ταινία συμπληρώνει απόλυτα την άλλη.

Βαθμοί: 5

Πριγκιπικό ρομάντζο

«Diana». Πριν από 16 χρόνια η πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα του πλανήτη σκοτώθηκε σε ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα (;) και έπρεπε να φτάσουμε στο 2013 για να δούμε μια κινηματογραφική ταινία βασισμένη στη ζωή της, μόνο που –και εδώ είναι το πρόβλημα –ελάχιστα τελικά μαθαίνουμε για την ίδια. Το φιλμ επικεντρώνεται στον τελευταίο μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον χειρουργό Χάζνατ Καν, και σκηνοθετείται με προσοχή από τον ικανό Ολιβιε Χίρσμπιγκελ. Τόση προσοχή που ξεχνάς ολοκληρωτικά πως αφορά τη Λαίδη Νταϊάνα! Με μόνη ίσως εξαίρεση μια ενδιαφέρουσα ματιά στη σχέση των διασημοτήτων και των παπαράτσι, αυτό που τελικά μένει είναι ένα λαβ στόρι όπου αυτή τη φορά ο άντρας είναι ο πτωχός πλην τίμιος που ερωτεύεται την πάμπλουτη με τη χρυσή καρδιά («Αχ, το καημένο το κορίτσι!»). Εντυπωσιακή πάντως η μεταμόρφωση της Ναόμι Γουότς.

Βαθμοί: 4

Αλήθεια Vs πλήξης

«Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο». Ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε διάσημος ως δημιουργός της ιστοσελίδας WikiLeaks, μέσω της οποίας αποκαλύφθηκαν πληροφορίες που ούτε τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν είχαν καταφέρει –μέχρι που η δημοσίευση μιας σειράς άκρως μυστικών εγγράφων (που αφορούσαν τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν) τον μετέτρεψε σε στόχο. Ο άνθρωπος βρίσκεται ακόμη στην πρεσβεία του Ισημερινού, το «δράμα» δηλαδή δεν έχει λήξει, και η ίδια η ταινία μοιάζει να μην πηγαίνει πουθενά, έτσι όπως πασχίζει «δήθεν» να κρατήσει αποστάσεις –οι διδαχές για το γενικότερο «καλό» δεν λείπουν. Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία της ταινίας, η επιλογή του «Elephant» των Tame Impala στο σάουντρακ (τι κομματάρα είναι αυτή!).

Βαθμοί: 3

Συμβαίνουν κι αυτά

«O Gummy Bear σώζει τον Αϊ-Βασίλη». Αυτό ακριβώς που διαβάσατε: μια ταινία με ήρωα αυτό το αρκουδάκι που στην ελληνική τηλεόραση διαφημίζει σαλάμια. Δημοσιογραφική προβολή δεν έγινε, εγώ μια φορά τη μικρή μου δεν θα την πάω.