Η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας ως μιας «κανονικής χώρας» –ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης –που καταγράφει τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση, καθώς και η συμβολή στη συζήτηση για μια πιο θεσμικά ισότιμη και αλληλέγγυα Ενωση ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ελληνικής προεδρίας.

Παρουσιάζοντας χθες το λογότυπο και τη στρατηγική της προεδρίας ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για κρίσιμο εξάμηνο, στο οποίο θα είναι εμφανή τα σημάδια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, ταυτόχρονα όμως –όπως είπε –είναι η περίοδος στην οποία θα ενταθεί η συζήτηση στους κόλπους της Ενωσης για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ενώ θα υψωθούν και ευρωσκεπτικιστικές φωνές ενόψει των ευρωεκλογών. «Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα, το καλύτερο στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση που ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ. Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που θα κινείται από φέτος κάτω από το γενικό όριο του 3%», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να εμφανιστεί «ως μία χώρα θεσμικά ισότιμη, ως ένα κράτος κυρίαρχο, ανεξάρτητο, υπερήφανο, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά που έχει το δικαίωμα να ελπίζει στην αποκατάσταση της κανονικότητάς του».

Ευρωπαϊκή προεδρία με ελληνική σφραγίδα είναι η βασική φιλοσοφία της ελληνικής πλευράς, που θέλει η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση να αναδειχθεί όχι μόνο ως ελληνική, αλλά ως ευρωπαϊκή επιτυχία. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας ότι η προεδρία θα «τρέξει» σε προεκλογικό εξάμηνο, η Αθήνα επιχειρεί να ανοίξει ταυτόχρονα τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «έχει σημασία τώρα να μιλήσουμε ξανά για δημοκρατία, για θεσμική ισοτιμία, για κράτος δικαίου, για θεμελιώδη δικαιώματα, για πολυφωνία, να μιλήσουμε για μία Ευρώπη που δεν έχει καμία σχέση με ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Για μια Ευρώπη που είναι Κοινότητα και κοινωνία ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας, σύνθεσης, συνέργειας και αλληλεγγύης».

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ. Προς επίρρωσιν αυτών, το βασικό μότο της ελληνικής προεδρίας θα είναι «Ευρώπη, η κοινή μας αναζήτηση» (Europe, our common quest). Προεδρία ευρωπαϊκή σε περιεχόμενο, λιτή σε εκτέλεση, αποτελεσματική σε εφαρμογή είναι το τρίπτυχο των στόχων, το οποίο η Αθήνα επιδιώκει να συμπυκνώσει στο λιτό λογότυπο. «Θέλαμε ένα λογότυπο με ελληνική σφραγίδα, που να αποτυπώνει το E και το U του European Union, αλλά να παραπέμπει σε σχήματα και χρώματα ελληνικά, πάντα με αναφορά στη θάλασσα», είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «θέλαμε ένα λογότυπο που να υπενθυμίζει ότι είναι προς όφελος όλων να πορευόμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια». «Θέλαμε μια ρεαλιστική νότα αισιοδοξίας. Πρέπει οι Ελληνες να ασκήσουν το δικαίωμα στην αισιοδοξία», κατέληξε.