Στο τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων εκδικάζεται, από το πρωί της Δευτέρας, η υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών που είχε αποκαλυφθεί το 2008, με συνολικά 33 κατηγορούμενους, ανάμεσα τους αστυνομικοί και συνοριακοί φρουροί.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και διευκόλυναν, έναντι αμοιβής, τη διακίνηση μεταναστών οι οποίοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί από έρευνα που είχε ξεκινήσει η Ασφάλεια Ιωαννίνων και την οποία στη συνέχεια ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Ενας από τους εγκέφαλους της υπόθεσης, αλβανικής καταγωγής που ζούσε στα Ιωάννινα, δεν είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές, καθώς είχε προλάβει να διαφύγει στη γειτονική χώρα.

Στο κύκλωμα, φέρονται να εμπλέκονται πέντε, εν ενεργεία τότε, αστυνομικοί -εκ των οποίων τρεις συνοριακοί φρουροί- και ένας αξιωματικός, όλοι εν αποστρατεία σήμερα. Επίσης, ως εμπλεκόμενοι φέρονται ένας τελωνειακός, καθώς και άλλοι Έλληνες και Αλβανοί διακινητές.