Το ντέρμπι του Μερσεϊσαϊντ, ανάμεσα στην Εβερτον και τη Λίβερπουλ, θεωρείται ίσως η πιό σημαντική τοπική αναμέτρηση στην Αγγλία. Το Σάββατο, στο Γκούντισον Παρκ, η Εβερτον θα φιλοξενήσει τη Λίβερπουλ στο 221ο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο αγώνας είναι για τη 12η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ και θα μεταδοθεί από τον ΟΤΕ1 (14.45).

Είναι παιχνίδι που είχε πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, χωρίς αυτό να σημαίνει ιδιαίτερη αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών. Το αντίθετο μάλιστα. Οι σχέσεις των οπαδών των δύο ομάδων ήταν κατά βάση φιλικές και διαταράχθηκαν ελάχιστες φορές, με πιό χαρακτηριστική, την περίοδο που ακολούθησε την τραγωδία του Χέιζελ. Παρ’ όλα αυτά, στο γήπεδο υπάρχει πάντα ένταση μεταξύ των παικτών και είναι ένα από τα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ που συχνά οι διαιτητές χρησιμοποιούν την κόκκινη κάρτα.

Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους ανθρώπους των πάγκων. Δύο 40άρηδες προπονητές, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ της Εβερτον και ο Μπρένταν Ρότζερς της Λίβερπουλ, έχουν κι άλλα κοινά στοιχεία, πέρα από την ίδια ηλικία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η Λίβερπουλ, πριν από την πρόσληψη του Ρότζερς, είχε μιλήσει και με τον Μαρτίνεθ, τότε προπονητή της Γουίγκαν.

Τους δύο προπονητές πάντως, ενώνει μία άλλη ομάδα, η ουαλική Σουόνσι. Ο Ισπανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, εργάστηκε σε αυτήν, από το 2003 έως το 2006 και ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για να δημιουγηθεί αυτή η σπουδαία ομάδα. Ο Μπρένταν Ρότζερς, γεννημένος στην πόλη Κάρλαφ της Β.Ιρλανδίας, ήταν ο προπονητής που ανέβασε τη Σουόνσι στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Μαρτίνεθ πάντως, μπορεί να υπερηφανευτεί και για έναν σημαντικό τίτλο. Την κατάκτηση του αγγλικού κυπέλλου την περασμένη σεζόν, κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι. Τρεις ημέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου η Γουίγκαν υποβιβάστηκε στην Τσάμπιονσιπ και ένα μήνα αργότερα, ο Μαρτίνεθ αντικατέστησε στην Εβερτον τον Ντέιβιντ Μόιες ο οποίος αποχώρησε ύστερα από 11 χρόνια για το Μάντσεστερ και τον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

Ο Μαρτίνεθ ξέρει και κάτι ακόμα: Η Εβερτον έχει νικήσει μόλις μία φορά, στα τελευταία 13 ματς μεταξύ των δύο ομάδων. Ηταν τον Οκτώβριο του 2010, με 2-0. Σε αυτό το διάστημα, η Λίβερπουλ έχει πετύχει επτά νίκες, ενώ πέντε ματς έχουν τελειώσει με ισοπαλία. Ο Μαρτίνεθ πιστευει ότι οι παίκτες του μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το επιθετικό δίδυμο της Λίβερπουλ, Σουάρες και Στάριτζ οι οποίοι έχουν πετύχει 16 γκολ έως τώρα.

«Είναι μεγάλη απειλή στην επίθεση και αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που η Λίβερπουλ είναι τόσο ψηλά στη βαθμολογία», είπε ο Μαρτίνεθ.

Ο Μπρένταν Ρότζερς ελπίζει ότι τελικά θα έχει στη διάθεση του τον Στάριτζ (αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στο πόδι), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σουάρες επέστρεψε από την Ουρουγουάη με το ιδιιωτικό αεροπλάνο του προέδρου της ομάδας Τζον Χένρι. Κι αυτό, προκειμένου να έχει μία ακόμα ημέρα ξεκούρασης για το παιχνίδι του Σαββάτου.