Την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στη θάλασσα εξετάζει οΟργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) μετά την άρνηση των χωρών που αναφέρονται ως «υποψήφιες» να τα δεχθούν στο έδαφός τους.

Συγκεκριμένα, έχουν πει «όχι» η Αλβανία έπειτα από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών, το Βέλγιο, μέσω του υπουργού Άμυνας Πίτερ ντε Κρεμ και η Νορβηγία.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Κρίστιαν Καρτιέ ανέφερε πως η εξουδετέρωση των συριακών χημικών στη θάλασσα είναι «εφικτή». «Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» είπε, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα του Reuters και των New York Times.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η εξουδετέρωση μπορεί να γίνει πάνω σε πλοίο ή σε πλατφόρμα. Το απόθεμα συριακών χημικών ξεπερνά τους 1.000 τόνους, ανάμεσά τους αέριο σαρίν και αέριο μουστάρδας. Σε αυτό υπάρχει και μεγάλο απόθεμα νευροτοξικών παραγόντων που θα χρησιμοποιείτο αργότερα για κατασκευή χημικών όπλων.

Εξουδετέρωση χημικού οπλισμού στη θάλασσα έχει γίνει και στο παρελθόν, αν και σε αρκετά μικρότερη κλίμακα. Η Ιαπωνία είχε καταστρέψει την περίοδο 2004-06 χημικά όπλα σε εγκατάσταση στα ανοικτά του λιμανιού Κάντα, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν ανάλογες εγκαταστάσεις και στην αμερικανική βάση στο νησάκι Τζόστον Ατόλ στη μέση του Ειρηνικού.