Στους 14 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στη Σαρδηνία λόγω των πλημμυρών που προκάλεσε ο κυκλώνας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Ούγκο Καπελάτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς. Tέσσερα μέλη μιας οικογένειας από τη Βραζιλία βρέθηκαν νεκρά στην υπόγεια κατοικία τους, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa

Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν τη Σαρδηνία, παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα και προκαλώντας την κατάρρευση μιας γέφυρας.

Ασαφής είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ενώ καταγράφονται αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις οδικές και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Το τμήμα του νησιού που δοκιμάστηκε περισσότερο ήταν το βορειανατολικό στην περιοχή της πόλης Όλμπια.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα φαίνονται δρόμοι να έχουν χαθεί κάτω από λασπώδη νερά και ποτάμια να έχουν πλημμυρίσει.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα πριν αναχωρήσει για τη Σαρδηνία. Η υπηρεσία βρίσκεται σε ‘υωιστη επιφυλακή, ενώ ο αξιωματούχος της υπηρεσίας στο νησί Τζ.Σικάλο ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε ζήσει παρόμοια κατάσταση εδώ και δεκαετίες».

Πρώτο θύμα που εντοπίστηκε ήταν μία 64χρονη, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Οριστάνο. Ο σύζυγός της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υποθερμία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση γέφυρας. Σε ένα άλλο περιστατικό, μία γυναίκα και η κόρη της πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά.

Ο δήμαρχος της πόλης Όλμπια (στη βόρεια Σαρδηνία) είπε στο SkyTG24 ότι η πόλη του καταστράφηκε από μια «καταιγίδα βγαλμένη από την Αποκάλυψη», ενώ ο Τζόρτζιο Σικάλο, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σαρδηνία δήλωσε ότι«Βρισκόμαστε σε ύψιστη επιφυλακή. Δεν έχουμε ζήσει παρόμοια κατάσταση εδώ και δεκαετίες».

Όπως μετέδωσε το BBC, πολλοί κάτοικοι του νησιού χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια ή και στέγη σε ανθρώπους που την είχαν ανάγκη.

Τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες με δρόμους σκεπασμένους από λασπώδη νερά καθώς και πλημμυρισμένους χειμάρρους.

Οι τοπικές εφημερίδες Γιουνιόνε Σάντα και Νουόβα Σαρντένα αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους ότι 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τις τοπικές αρχές.

Σε ένα άλλο περιστατικό, μία γυναίκα και η κόρη της πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά.