Ελεύθερα με εγγύηση αφέθηκαν τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, το οποίο κατασχέθηκε τον Σεπτέμβριο όταν ακτιβιστές αποπειράθηκαν να ανέβουν σε πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom.

Πρόκειτα για την Άνα Πάουλα Αλμινιάνα Μασιέλ από τη Βραζιλία, τον Νεοζηλανδό Ντέιβιντ Τζον Χάουσμαν, τον Μιγκέλ Ερνάν Περς Όρσι από την Αργεντινή και τον Πολωνό Τόμας Ντζιεμιαντσούκ, που θα αφεθούν ελεύθεροι αφού καταβάλουν εγγύηση.

Επίσης, παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση του Αυστραλού Κόλιν Ράσελ κατά τρεις μήνες έως τις 24 Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης, όπου έχουν μεταφερθεί τα 30 μέλη της οργάνωσης από το Μούρμανσκ.

Αποφασίστηκε ακόμα, να αφεθούν ελεύθεροι και τρεις Ρώσοι, ο εκπρόσωπος Αντρέι Αλαχβέρντοφ, η γιατρός του πλοίου Εκατερίνα Ζάσπα και ο φωτογράφος Ντένις Σινιακόφ. Η εγγύησή τους ορίστηκε στα 2 εκατομμύρια ρούβλια (45.000 ευρώ) για τον καθένα.

Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να καταβάλει την εγγύηση ήδη από την Τρίτη για να απελευθερωθούν οι πρώτοι ακτιβιστές.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ζήσουν οι φίλοι μας μόλις αφεθούν ελεύθεροι. Αν θα τεθούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό ή αν θα έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Κούμι Ναϊντού.

«Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι και ότι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολυετείς καθείρξεις για έγκλημα το οποίο δεν έχουν διαπράξει», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει την απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο έχει προσφύγει η Ολλανδία, καθώς το πλοίο έφερε ολλανδική σημαία, με αίτημα να αφεθεί ελεύθερο το πλήρωμα και το πλοίο.