Στο ιστορικά χαμηλό του 42% από την αρχή της προεδρίας του έφτασε η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, λόγω κυρίως των λαθών στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το λεγόμενο Obamacare.

Οπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση των Washington Post και ABC News, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους ως προς τις ικανότητες του Προέδρου, αναφέροντας μάλιστα το Obamacare ως βασικό λόγο. Το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετο στην σπουδαιότερη πρωτοβουλία του Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Μάλιστα το 46% όσων ερωτήθηκαν δήλωσαν σφοδρά αντίθετοι.

Επιπλέον, στο 63% φτάνει η αποδοκιμασία των χειρισμών του προέδρου των ΗΠΑ ως προς την εφαρμογή του νόμου για την Υγεία, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει τη δυσαρέσκειά της. Τον περασμένο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53%.

Η δημοσκόπηση έρχεται μια εβδομάδα μετά την συνέντευξη Τύπου του Ομπάμα, όπου ο ίδιος επανειλημμένως αναγνώρισε τα σφάλματα του ιδίου και της κυβέρνησής του ως προς τη διαχείριση

της εφαρμογής του νόμου, ενώ επιχείρησε να κατευνάσει την οργή εκατομμυρίων Αμερικανών, των οποίων οι ασφάλειες ακυρώθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις.

Πάντως, από τη δημοσκόπηση προκύπτει και ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του νόμου, βάσει του οποίου αμερικανός πολίτης θα πρέπει να έχει ασφάλεια Υγείας, ειδάλλως θα πληρώνει πρόστιμο, αφού σχεδόν 2 προς 1 Αμερικανοί είναι αντίθετοι και οι περισσότεροι από τους μισούς σφοδρά αντίθετοι. Αντιθέτως, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν με το μέτρο που αναγκάζει τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους να υποχρεούνται σε ασφάλιστη των εργαζομένων τους από το 2015.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα από κοινού με υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, είχαν λάβει προειδοποίηση από την περασμένη Άνοιξη για τους κινδύνους εφαρμογής του νόμου για την Υγεία και τα προβλήματα που ενδεχομένως να ενέσκηπταν, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων McKinsey & Co, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής βουλής. Τα σχετικά πορίσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν σε αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας και του Λευκού Οίκου.