Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών από τον καταστροφικό τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες, με τις επίσημες αναφορές να κάνουν λόγο για συνολικά 2.357 θύματα και τις τοπικές αρχές να μιλούν για 4.000 νεκρούς στην ολοκληρωτικά κατεστραμμένη παράκτια πόλη Τακλομπάν.

Σε πίνακα ανακοινώσεων στο δημαρχείο της πόλης, όπου άρχισαν την Πέμπτη οι μαζικές ταφές, αναγράφεται με μπλε μαρκαδόρο ότι οι νεκροί είναι 4.000 από 2.000 που ήταν μόλις μια ημέρα πριν.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακουίνο δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις για την επιτάχυνση της διανομής της βοήθειας, αλλά και σκληρή κριτική για τις ασάφειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ιδίως στην Τακλομπάν. Ο δήμαρχος της πόλης Άλφρεντ Ρομουαλντέζ είπε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και τα πτώματά τους να χάθηκαν όταν τα κύματα σαν τσουνάμι χτύπησαν στις παράκτιες περιοχές. «Μια γειτονιά είχε πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 12.000 ανθρώπους και τώρα είναι εντελώς έρημη»,ανέφερε.

Η αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου της Τακλομπάν είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών πιθανόν να υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων για 2.000 έως 2.500 νεκρούς.

Την Τρίτη, ο κ. Ακίνο δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των 10.000 νεκρών από τοπικούς αξιωματούχους είχαν υπερεκτιμηθεί και προκλήθηκαν από τον «συναισθηματικό τραυματισμό τους». Μάλιστα ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας Ελμέρ Σόρια ο οποίος μίλησε πρώτος για 10.000 νεκρούς, απομακρύνθηκε από τη θέση του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ο κ. Σόρια πρόκειται να μεταφερθεί στην έδρα της αστυνομίας στη Μανίλα, ωστόσο άλλος ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο Reuters ότι ο κ. Σόρια απομακρύνθηκε από τη θέση του την Πέμπτη εξαιτίας των αναφορών για τους 10.000 νεκρούς.

Ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών στην Τακλομπάν Τέκσον Τζον Λιμ, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εκτίμησε και αυτός τον αριθμό των νεκρών σε 10.000, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ακουίνο μπορεί σκόπιμα να υποβαθμίζει τον συνολικό αριθμό των απωλειών. «Φυσικά δεν θέλει να δημιουργήσει μεγάλο πανικό έτσι ώστε η ζωή να συνεχιστεί», είπε.

Οργή για το ρυθμό διανομής της βοήθειας

Παρότι οι διασωθέντες έχουν αυξηθεί, είναι όλο και πιο πολύ απελπισμένοι και οργισμένοι με το ρυθμό της διανομής της βοήθειας, η οποία «παρεμποδίζεται» από την αδυναμία λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης, τις γενικευμένες λεηλασίες, την έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα διάσωσης αλλά και την αδυναμία να απομακρυνθούν οι τόνοι από συντρίμμια που πνίγουν τους δρόμους.

Οι νεκροί εξακολουθούν να θάβονται αλλά πολλά πτώματα παραμένουν ακάλυπτα στις άκρες του δρόμου ή κάτω από τα ερείπια των σπιτιών.

Ο αριθμός των αγνοουμένων σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό παρέμεινε την Πέμπτη στους 22.000. Σε αυτούς ωστόσο μπορεί να περιλαμβάνονται άτομα που έχουν ήδη εντοπιστεί.

Το κύριο συνεδριακό κέντρο στην Τακλομπάν, το Αστροντόμ, έχει μετατραοπεί σε προσωρινό σπίτι για εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης αθλιότητας.

Τα συντρίμμια παραμένουν σκορπισμένα κατά μήκος των δρόμων και οι δυσκολίες αυξάνονται από τα λιμνάζοντα νερά.

Οι επιζώντες σχηματίζουν μεγάλες ουρές κάτω από τον καυτό ήλιο και στη συνέχεια υπό καταρρακτώδη βροχή, για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα από την μοναδική πηγή ενέργειας, μια γεννήτρια. Άλλοι άρχισαν να επισκευάζουν τις μοτοσικλέτες και τα σπίτια τους. Ένας διασώστης καθαρίζοντας συντρίμμια κοντά σε ένα τοίχο έγραψε με σπρέι: « Χρειαζόμαστε τρόφιμα».

Η τοπική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε παράλυση διαθέτοντας μόλις 70 εργαζόμενους σε σύγκριση με τους 2.500 που είχε κατά κανόνα. Πολλοί σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι έχασαν τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 920.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια.