Το μνημειώδες «Crash Car Silver (Double Disaster)» του Αντι Γουόρχολ πωλήθηκε την Τετάρτη έναντι του ποσού των 105 εκατ. δολαρίων (78 εκατ. ευρώ) σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, δημιουργώντας νέο ιστορικό ρεκόρ για έργο του αμερικανού καλλιτέχνη, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Το «Crash Car Silver», η ζωγραφική μεταξοτυπία του εμπνευστή της ποπ αρτ αποτελεί μέρος μιας σειράς με τίτλο «Θάνατος και Καταστροφές» και δημιουργήθηκε από τον Αντι Γουόρχολ το 1963. Εκτέθηκε στο κοινό μόνο μία φορά κατά τα τελευταία 26 χρόνια. Τα άλλα τρία έργα στη σειρά εκτίθενται σε μουσεία στη Νέα Υόρκη, την Ελβετία και τη Βιέννη.

Το αντίτιμο ξεπερνάει κατά 30 εκατ. δολάρια το προηγούμενο ρεκόρ του ακριβότερου έργου του Γουόρχολ: Το 2007 το «Green Car Crash (Green Burning Car I)» είχε πωληθεί για 71,7 εκατ. δολάρια (52 εκατ. ευρώ).

Το έργο «Crash Car Silver (Double Disaster)», με μέγεθος 2,43 μέτρα ύψος επί 4 μέτρα πλάτος αποτελείται από δύο καμβάδες. Ο αριστερός καμβάς είναι ένα πάνελ από πέντε σειρές των τριών εικόνων (συνολικά 15 φωτογραφίες) από το ίδιο ατύχημα αυτοκινήτων, ενώ η δεξιά πλευρά του είναι ένα κενό ορθογώνιο ασημί σχήμα. Ο αγοραστής που πλειοδότησε μέσω τηλεφώνου, επικράτησε μεταξύ τουλάχιστον άλλων δύο ενδιαφερομένων. Ως συνήθως, τα στοιχεία του δεν έγιναν γνωστά.

Μόλις λίγες ώρες πριν, την Τρίτη, ο ανταγωνιστικός οίκος δημοπρασιών Christie’s πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη την πώληση του ζωγραφικού τρίπτυχου του Φράνσις Μπέικον «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ», έναντι του ποσού των 142 εκατ. δολαρίων (105,5 εκατ. ευρώ) καθιστώντας το, το πιο ακριβό (δημοπρατημένο) έργο τέχνης στον κόσμο.