Στη σκιά του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πολλοί πρόσφυγες στον Λίβανο – ο αριθμός των οποίων διαρκώς αυξάνεται – επιβιώνουν πουλώντας (παράνομα) τα όργανά τους, όπως αποκάλυψε έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Δημοσιογράφος του περιοδικού συνάντησε τον Ραΐντ, έναν νεαρό άνδρα που πούλησε το νεφρό του έναντι 5.200 ευρώ. Πριν από επτά μήνες, ο 19χρονος έφυγε από την εμπόλεμη πόλη του Χαλεπίου και βρέθηκε στον Λίβανο με τους γονείς και τα έξι αδέλφια του.

Ωστόσο, η οικογένεια γρήγορα ξέμεινε από χρήματα. Ο Ραΐντ έμαθε από έναν συγγενή του ότι θα μπορούσε να πουλήσει ένα από τα νεφρά του. Γρήγορα συνάντησε έναν άνδρα, μέλος σπείρας εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, και κανόνισε τα διαδικαστικά. «Οι δραστηριότητες της σπείρας ανθούν», σύμφωνα με το περιοδικό.

Περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι έχουν καταφύγει στον Λίβανο λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους. Πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν πώς να βγάλουν τα προς το ζην και πάνω στην απελπισία τους πουλούν παρανόμως τα όργανά τους. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η σπείρα κάνει τις «δουλειές» της σε περιθωριακές κλινικές.

Ο Λίβανος έχει «παράδοση» στην παράνομη εμπορία οργάνων. Η χώρα έχει πάρα πολύ πλούσιους κατοίκους και, παράλληλα, έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πλούσιοι Αραβες έρχονται στη Βηρυτό για θεραπεία στα νοσοκομεία της χώρας. Οι Αρχές δεν ελέγχουν αν ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με μια νέα μύτη ή ένα νέο νεφρό.

Εκτιμάται ότι 5.000 – 10.000 νεφρά μεταμοσχεύονται παράνομα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ολοι ωφελούνται από το εμπόριο οργάνων: οι Σύροι που πουλούν τα νεφρά τους κερδίζουν πολλά χρήματα και οι ασθενείς – οι οποίοι πληρώνουν έως 15.000 δολάρια για ένα νέο νεφρό – κερδίζουν μια νέα ζωή.