«Αυτό που πέτυχε ο Τζέσε Οουενς είναι κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας και ουσιαστικά το μετάλλιο του αυτό αποτελεί ένα μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Ο γερμανός Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση που έχει γίνει γνωστή εδώ και λίγες μέρες σύμφωνα με την οποία ένα από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που είχε κατακτήσει ο Αμερικανός Τζέσε Οουενς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 στη χιτλερική Γερμανία, βγαίνει σε δημοπρασία!

«Είναι δύσκολο ακόμα και να δεχτείς πως συμβαίνει κάτι τέτοιο» δήλωσε φανερά προβληματισμένος από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, όπου βρίσκεται για ένα συνέδριο του αντι-ντόπινγκ, ο Τόμας Μπάχ.

Η ΔΟΕ όπως διευκρινίστηκε δεν πρόκειται καν να μπει στη διαδικασία πλειστηριασμού για να αποκτήσει το συγκεκριμένο μετάλλιο, τη γνησιότητα του οποίου έχει επιβεβαιώσει ο οίκος δημοπρασιών.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μετάλλιο, είναι ένα από τα τέσσερα χρυσά που κατέκτησε μπροστά στα μάτια του οργισμένου Αδόλφου Χίτλερ, ο Οουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, στα 100 και 200 μέτρα, στη σκυταλοδρομία 4χ100 και στο μήκος. Και δόθηκε προς πώληση από την χήρα του χορευτή του Χόλιγουντ Μπιλ Ρόμπινσον (μαζί και με άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του καλλιτέχνη).

Ο τελευταίος ήταν στενός φίλος με τον Τζέσε Οουενς και ο αμερικανός αθλητής του το είχε χαρίσει για να τον ευχαριστήσει επειδή είχε βοηθήσει στο να βρουν δουλειά στον τομέα της ψυχαγωγίας πολλοί αθλητές που είχαν γυρίσει από τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου.

Δυστυχώς αγνοείται η τύχη των άλλων τριών μεταλλίων, δεδομένου ότι ο διάσημος Αμερικανός έχει φύγει από τη ζωή το 1980.

Τουλάχιστον ένα σετ ρέπλικες των τεσσάρων μεταλλίων του κοσμούν το χώρο μιας έκθεσης στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου και είχε σπουδάσει ο Τζέσε Οουενς.