Η φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ-28, διαπιστώνει η νέα μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με την αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην χώρας μας .

Συγκεκριμένα σε σύγκριση με την ΕΕ-28, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλες τις κατηγορίες καπνικών προϊόντων, ενώ και η σχέση μεταξύ ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό και στα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι αντίστροφη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς ο καπνός φορολογείται στην Ελλάδα με υψηλότερο συντελεστή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του κλάδου, με σημαντικές προεκτάσεις στα έσοδα που εισπράττει το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιθώρια της αλυσίδας εφοδιασμού καπνικών προϊόντων περιορίστηκαν σημαντικά οδηγώντας σε μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου κατά 58% και κατά 27% σε όγκο την περίοδο 2009-2012. Μάλιστα στη μελέτη του ΙΟΒΕ εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια φορολόγησης των καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με τα οποία περαιτέρω αύξηση του φόρου οδηγεί σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων, ενώ ελάφρυνση του φόρου αυξάνει τα έσοδα του κράτους, περιορίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά την παράνομη αγορά καπνικών προϊόντων.

Επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ επιβεβαιώνουν τη μελέτη που παρουσίασε στις στις αρχες Νοεμβρίου το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι το παράνομο εμπόριο καπνού στην Ελλάδα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Επιπλέον, η δυναμική του φαινομένου ενισχύεται, καθώς προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 περίπου το 25% των τσιγάρων που καταναλώνονται στην χώρα μας θα διακινείται παράνομα. Εξίσου μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει και το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού.