Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Λέιτε των Φιλιππίνων, που επλήγη περισσότερο από το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν, εξετάζει ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακουίνο την ώρα που ο αριθμός των νεκρών μόνο στην Λέιτε εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000.

Οπως δήλωσε ο Ακουίνο, η κυβέρνηση επιστράτευσε 300 στρατιώτες και αστυνομικούς για την αποκατάσταση της τάξης στην Λέιτε, όπου σημειώνονται λεηλασίες με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ακουίνο εμφανίστηκε σε απόγνωση στο άκουσμα των αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των νεκρών και, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος είπε στον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ότι τείνει να χάσει την υπομονή του.

«Πως μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα;», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Βολτέρ Γκαζμίν ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. «Είναι ο σφοδρότερος στον πλανήτη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, είχαμε κάνει πολλές προετοιμασίες. Αυτό είναι ένα μάθημα για εμάς», είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Ακουίνο χαρακτήρισε απλά «ανησυχητικές» τις πληροφορίες ότι μόνο στην Λέιτε ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φθάσει τους 10.000, αλλά τόνισε ότι ο απολογισμός «ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί». Είπε ότι εξετάζει την επιβολή στρατιωτικού νόμου ή να κηρύξει την επαρχία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Ακουίνο πέταξε με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τακλομπάν και βοήθησε στη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Ζήτησε μάλιστα εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τοπικούς αξιωματούχους γιατί η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη παρά τις προειδοποιήσεις μέρες πριν από το πέρασμα του τυφώνα, μετέδωσε το ραδιόφωνο.

Την ίδια ώρα, μία ομάδα από περίπου 90 πεζοναύτες και ναύτες στέλνουν στις Φιλιππίνες οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που δεσμεύτηκε να προσφέρει η Ουάσινγκτον στους πληγέντες.

Ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ κάλεσε τον Αμερικανικό Στόλο του Ειρηνικού να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον απόηχο του υπέρ τυφώνα.

Παράλληλα η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν την Κυριακή βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες.

Ο τυφώνας πλησιάζει εξασθενημένος τις ακτές του Βιετνάμ, όπου ήδη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στα κεντρικά της χώρας από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες. Οι αρχές του Βιετνάμ μετέφεραν προληπτικά 883.000 κατοίκους 11 κεντρικών επαρχιών σε ασφαλείς ζώνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.