Η Γερμανία και η Βραζιλία υπέβαλαν την Πέμπτη ένα σχέδιο απόφασης κατά της παρακολούθησης των ψηφιακών επικοινωνιών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η ιδιωτικότητα είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πυλώνας της δημοκρατίας.

Το σχέδιο απόφασης, που υποβλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης πολλών χωρών, ζητεί την προάσπιση του δικαιώματος της ιδιωτικότητας στις διαδικτυακές επικοινωνίες, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.

«Η Γενική Συνέλευση (...) υποστηρίζει ότι στο διαδίκτυο θα πρέπει να προστατεύονται τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι και εκτός διαδικτύου, κυρίως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα», αναφέρει το σχέδιο απόφασης.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο απόφασης στις χώρες μέλη του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Γερμανίας Πέτερ Βίτιχ δήλωσε ότι ελπίζει το κείμενο αυτό να αποτελέσει την αφορμή για έναν ουσιαστικό διάλογο και να οδηγήσει στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται πάντως, ότι οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.

Η CIA πληρώνει την AT&T για να της δίνει τα δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών υπόπτων για τρομοκρατία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η CIA πληρώνει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών AT&T για να της παρέχει τα δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών ανθρώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ συνεργάζεται με την CIA βάσει ενός εθελοντικού συμβολαίου, επισημαίνει στο άρθρο της η εφημερίδα.

Η AT&T προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει το δημοσίευμα.

Βάσει της συμφωνίας, η CIA δίνει τους τηλεφωνικούς αριθμούς υπόπτων για τρομοκρατία στην εταιρεία, η οποία στη συνέχεια ερευνά τις βάσεις δεδομένων της και παραδίδει την υπηρεσία τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η CIA δεν έχει δικαιοδοσία να παρακολουθεί Αμερικανούς πολίτες και τα περισσότερα από τα στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων που της παραδίδει η AT&T αφορούν διεθνείς αριθμούς.

Όταν πρόκειται για αμερικανικό τηλεφωνικό αριθμό, η AT&T δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του ανθρώπου στον οποία ανήκει και διαγράφει πολλά από τα ψηφία του όταν δίνει τα στοιχεία στη CIA, επισημαίνει η εφημερίδα.

Χωρίς να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προγράμματος αυτού, ο Τομπ Έμπιτζ, εκπρόσωπος της CIA, διαβεβαίωσε ότι αυτές οι δραστηριότητες της υπηρεσίας δεν αφορούν στην παρακολούθηση αμερικανών πολιτών.

«Η CIA προστατεύει τη χώρα και σέβεται το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτικότητα διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητές της συλλογής πληροφοριών επικεντρώνονται στις πληροφορίες από το εξωτερικό και την αντικατασκοπεία», σημείωσε ο Έμπιτζ.