Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φάχμι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ισπανία, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στο διάστημα από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο του 2014, τις οποίες θα ακολουθήσει η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο Φάχμι, διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι το κόμμα που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας μπορεί να λάβει μέρος στην διαδικασία. Το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, ο πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, «είναι ακόμη νόμιμο στην Αίγυπτο» και μπορεί να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές, υπογράμμισε.

Η ίδια η Αδελφότητα βέβαια δεν κατάφερε να επιτύχει την Τετάρτη την ακύρωση της δικαστικής απόφασης η οποία την έθεσε εκτός νόμου.

Οι δηλώσεις αυτές του Φάχμι, δίνουν το πιο σαφές χρονοδιάγραμμα ως σήμερα από μέρους της μεταβατικής κυβέρνησης την οποία υποστηρίζει ο Στρατός σε ό,τι αφορά την επάνοδο στην πολιτική ομαλότητα στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, η οποία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μερικά από τα χειρότερα επεισόδια βίας της σύγχρονης ιστορίας της.

Ηδη ο Μόρσι έχει παραπεμφθεί σε δίκη για παρακίνηση σε βία επί των ημερών του.

Σύμφωνα με τον Φάχμι, οι προεδρικές εκλογές «θα ανακοινωθούν στα τέλη της άνοιξης» και θα γίνουν «το μέγιστο μέσα σε δύο μήνες αφότου ανακοινωθούν».

«Επομένως μπορείτε να αναμένετε εκλογές το καλοκαίρι για την ανάδειξη νέου προέδρου, αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα» της πολιτικής μετάβασης, ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Ο Φάχμι είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η μεταβατική διακυβέρνηση θα τερματιστεί ως «την προσεχή άνοιξη», αν και δεν είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τότε.

Οι εκλογές θα προκηρυχθούν μετά την διενέργεια δημοψηφίσματος για να επικυρωθεί ένα νέο Σύνταγμα, κάτι που ο Φάχμι είπε ότι θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.

Μια 50μελής επιτροπή εργάζεται για να προτείνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα το οποίο είχε καταρτιστεί υπό τον Μόρσι από μια συντακτική συνέλευση στην οποία κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, προκαλώντας τις πρώτες ενστάσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

Στο μεταξύ, στην Αίγυπτο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και την Παρασκευή σε διάφορες επαρχίες σε όλη τη χώρα, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά μετά την ανατροπή του Μόρσι, αν και η σκληρή καταστολή που έχει εξαπολυθεί εναντίον τους έχει περιορίσει την δυνατότητά τους να οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις.

Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας κι ένα αγόρι 12 ετών, έχασαν τη ζωή τους στη συνοικία Γκίζα στο Κάιρο κατά την διάρκεια συγκρούσεων οι οποίες ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, στο περιθώριο κινητοποιήσεων υπέρ του, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ένοπλοι τραυμάτισαν άλλους τρεις ανθρώπους πριν επέμβει η αστυνομία για να χωρίσει τους συμπλεκόμενους, προβαίνοντας σε πολλές συλλήψεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα, ιδίως σε πόλεις στο Δέλτα του Νείλου, μετέδωσε το MENA.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας τέλος, παραδέχτηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.