Σε σημείο καμπής βρίσκεται αυτή την περίοδο η ευρωπαϊκή οικονομία και αναμένεται να σημειώσει μικρή ανάκαμψη κατά το τρέχον έτος, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ολι Ρεν.

«Φέτος θα σημειωθεί μια συγκρατημένη μέτρια ανάκαμψη και θα κινηθούμε σε μια ισχυρότερη βάση το επόμενο έτος» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Αν και προέβλεψε τη βελτίωση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ο Ρεν περιέγραψε επίσης την οικονομική ανάκαμψη, όσον αφορά τη σύνθεσή της, ως «πιο ευρεία από ό, τι στο παρελθόν».

Εν τω μεταξύ, ο Ρεν προειδοποίησε ότι «υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των απαράδεκτα υψηλών επιπέδων ανεργίας σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ».

Για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), τις οποίες ο Ρεν θεωρεί ως «τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Οι ΜΜΕ, σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, κυρίως στη νότια Ευρώπη, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικά αυστηρούς πιστωτικούς όρους, οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση, όπως σημείωσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την «Πρωτοβουλία των ΜΜΕ» ακόμη και αν η Επιτροπή θα ήθελε ιδανικά, να δει ένα υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας, είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ρεν αναμένει πως οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν την τελική τους έγκριση για την πρωτοβουλία αυτή την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού και ενίσχυση των επενδύσεων για τις ΜΜΕ.