Ο Πρόεδρος της Κύπρου όχι μόνο απέρριψε το τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη για συμφωνία και ανακοίνωση ημερομηνίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αλλα επιπλέον κατηγόρησε τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι προωθεί τις τουρκικές θέσεις.

Αυτά σημαίνουν εμπλοκή στη διαδικασία των συνομιλιών και ρήξη με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών ο οποιος αρχίζει τη Δευτέρα επαφές στη Λευκωσία με στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ο κύπριος Πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο – «μια για πάντα» όπως δήλωσε την Κυριακή – κατά τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει θέσει ως προυπόθεση για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής φάσης την έκδοση συμφωνημένου ανακοινωθέντος στο οποιο θα κατοχυρώνεται ξεκάθαρα η ενότητα του κράτους, η μία κυριαρχία και η μία ιθαγένεια. Οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων έχουν ως αποτύχει να βρουν κοινή φόρμουλα αφού ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου διεκδικεί χωριστές κυριαρχίες αλλα και το λεγόμενο «κατάλοιπο εξουσίας» για την τουρκοκυπριακή πολιτεία.

Ο κύπριος Πρόεδρος θεωρεί ότι πίσω από το τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών – ως την Παρασκευή δηλαδή – των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται ο Αλ. Ντάουνερ και σε σκληρές δηλώσεις του μίλησε για κάποιους οι οποιοι «επιχειρούν με εκβιασμούς και τελεσίγραφα με σκοπό να δρέψουν δάφνες επιτυχίας».

«Εδώ είναι Κύπρος, δεν είναι Αυστραλία» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη χώρα καταγωγής του ειδικού συμβούλου.

Το Προεδρικό Μέγαρο καταλογίζει πολλά στον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Μεταξύ αυτών την υπονόμευση δύο βασικών προτάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη δηλαδή την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες και την επιστροφή της Αμμοχώστου ως κύριου μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πληροφορίες κυβερνητικών πηγών αναφέρουν ότι ο αυστραλός διπλωμάτης παρενέβη προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ώστε ο τελευταίος να υιοθετήσει αρνητική στάση ως προς την εκπροσώπηση της ΕΕ και προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στεφαν Φούλε ώστε να βάλει την πρόταση για την Αμμόσχωστο στο συρτάρι.

Υπο το φως αυτών των εξελίξεων είναι άγνωστο που θα καταλήξει η αποστολή Ντάουνερ. Πάντως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν στα χέρια τους συμβιβαστική πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως προς το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Αν το υιοθετήσουν καλώς ανέφερε ο κύπριος Πρόεδρος δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να μην εισέλθει σε συνομιλίες χωρίς συμφωνημένο κοινό ανακοινωθέν.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ. Τις κυπριακές προτάσεις προς την Τουρκία θα μεταφέρει στο πλαίσιο των αμοιβαίων επισκέψεων των δύο διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται να αποκάλυψε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φέρεται να είπε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, περιλαμβάνει άρση του βέτο της Λευκωσίας για 8 ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, έναντι της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Περιλαμβάνει επίσης τη μεταβίβαση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και την εμπορία προϊόντων από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης στην ΕΕ. Ο κ. Μαυρογιάννης φέρεται μάλιστα να χαρακτήρισε την επιστροφή της Αμμοχώστου ως ένα βήμα με πολύ δυνατό μήνυμα που θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ. Στo ενδεχόμενο να προκύψει σχέδιο Μπαν Κι-μουν στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς λέγοντας πως εάν λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία είναι σε κατάσταση πολύ σύντομα να ανοίξει 12 κεφάλαια και να μπορεί να κλείσει τα 10.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Εγκεμέν Μπαγίς συμμετέχοντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στις αμοιβαίες συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθηνα και Αγκυρα λέγοντας ότι είναι θέμα συζήτησης να προκύψει ένα σχέδιο Μπαν Γκι μουν, παρόμοιο με το σχέδιο Ανάν. Σημείωσε μάλιστα ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με βάση το νέο σχέδιο «τότε εμείς πολύ σύντομα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε άνετα 12 κεφάλαια και να μπορέσουν να κλείσουν 10».