Φωτιές για μία ακόμη φορά άναψε χθες στην Κουμουνδούρου ο Μανώλης Γλέζος, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πειστική απάντηση στο πού θα βρει τα λεφτά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Επικρατείας φέρνει σε δύσκολη θέση τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι αν έρθει πρώτο κόμμα θα πρέπει να μη δεχθεί το μπόνους των 50 εδρών και αμέσως να φέρει την απλή και άδολη αναλογική.

Μιλώντας στον Βήμα FM ο κ. Γλέζος εστίασε στην καρδιά του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους πολίτες και στην αδυναμία του να πείσει την κοινή γνώμη για τις θέσεις του. Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη για τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην έλλειψη πειστικού προγράμματος και στην ασάφεια των θέσεών του. Ο βουλευτής Επικρατείας, μάλιστα, για άλλη μια φορά –μετά τα «μαντριά» και την επίθεση στους «κύκλους» του κόμματος –δεν μάσησε τα λόγια του:

«Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί», είπε. «Και δεν ορρωδώ να πω στον κόσμο που με ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική. Δεν είναι. Πρέπει να είναι πιο πειστική». Και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες περιλαμβάνει σε ένα βιβλίο που ετοιμάζει με τίτλο «Η έξοδος» (από την κρίση).

Οι αιχμές Γλέζου όμως δεν έμειναν μόνο στην έλλειψη πειστικής πρότασης του κόμματος για τον χειρισμό και την έξοδο από την κρίση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που αποφεύγει να θίξει εδώ και έναν χρόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τότε δηλαδή που μπήκε σε κυβερνητική τροχιά. Το ακανθώδες θέμα της απλής αναλογικής.

Και ενώ η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει αρχίσει να μιλάει για πιθανότητα αυτοδυναμίας (Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης), ο Μανώλης Γλέζος «χτύπησε» χθες λέγοντας ότι ο σημερινός καλπονοθευτικός νόμος ουσιαστικά «κλέβει» 50 έδρες και τις δίνει στο πρώτο κόμμα, το οποίο δεν έχει τη δεδηλωμένη. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του σημερινού εκλογικού νόμου. «Εμείς το είπαμε επανειλημμένα και το έχουμε δηλώσει», τόνισε. «Δεν το θέλουμε το μπόνους των 50 εδρών και αν χρειαστεί θα κάνουμε αμέσως ψηφοφορία για να έρθει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής και μετά ας έρθει ο κόσμος να αποφασίσει». Και συνέχισε: «Αν η εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός στηρίζεται σε αυτές τις 50 έδρες δεν τη δεχόμαστε».

Τις δηλώσεις Γλέζου ακολούθησε σιγή ιχθύος από πλευράς του κόμματος, καθώς ουδείς επιθυμεί μια νέα έκρηξη του στελέχους που έχει μεγάλο ειδικό βάρος στους κόλπους της Αριστεράς και όχι μόνο.

Το γάντι στην πλευρά της Κουμουνδούρου όμως έριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της αντίθεσης σε όλα. «Θέσεις» ακόμα αναζητούνται. Επειδή όμως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να απαντήσει στον κ. Γλέζο τον διευκολύνουμε εμείς: Ο κ. Τσίπρας θα δίνει συντάξεις στα 45. Κανείς δεν θα πληρώνει κανέναν φόρο. Θα επαναγοράσει το Δημόσιο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, λιμάνια. Θα οδηγήσει στα δικαστήρια όσους ξένους επενδυτές εμπιστεύθηκαν τη χώρα μας. Θα αποκαταστήσει τους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις στα επίπεδα του 2009. Θα αποκαταστήσει επιδόματα στο Δημόσιο (όπως της έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία και το επίδομα υπολογιστή). Δεν θα απολύσει κανέναν από το Δημόσιο (ούτε τους επίορκους) και θα επαναπροσλάβει όσους απομακρύνθηκαν. Δεν θα κλείσει ούτε θα συγχωνεύσει καμία προβληματική δημόσια επιχείρηση. Θα υποδέχεται όποιον παράνομο μετανάστη θελήσει να εισέλθει στη χώρα. Και θα του δίνει και υπηκοότητα».

Χαμηλοί τόνοι

Στελέχη του κόμματος υπογράμμιζαν σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους ότι πρόκειται για καλοπροαίρετη κριτική από την πλευρά του βουλευτή και απηχεί τις προσωπικές του απόψεις, ενώ ούτε ο εκπρόσωπος Τύπου ούτε άλλο στέλεχος με θεσμική ιδιότητα σχολίασε τις απόψεις Γλέζου για πρόγραμμα και απλή αναλογική.