Την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα παρουσιάζει σήμερα ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν επιθυμεί να καταθέσει απλώς τις προτάσεις του κόμματος για τον εκλογικό νόμο, αλλά επιδιώκει συγχρόνως να αλλάξει την ατζέντα της Αγίου Κωνσταντίνου που τις τελευταίες ημέρες… γέρνει σχεδόν μονόπατα προς τα εσωτερικά αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών και την πρωτοβουλία των 58.

Ακόμη και χθες, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, τμήμα της συζήτησης περιεστράφη γύρω από την περίφημη επιστολή του Σάκη Παπαθανασίου με την οποία άφηνε αιχμές για τον ρόλο του γραμματέα του κόμματος Σπύρου Λυκούδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαθανασίου ζήτησε από τον κ. Κουβέλη να δώσει εξηγήσεις σε σχέση με το κείμενό του που διανεμήθηκε στα e-mail δεκάδων στελεχών του κόμματος. Ομως εκείνη την ώρα ο θιγόμενος, δηλαδή ο Σπύρος Λυκούδης, πήρε τον λόγο και είπε: «Οπως δεν ζήτησα εξηγήσεις γι’ αυτό το κείμενο, έτσι και δεν με νοιάζει να ακούσω εξηγήσεις. Γι’ αυτό και θα αποχωρήσω». Πράγματι, ο γραμματέας του κόμματος αποχώρησε από τη συνεδρίαση στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα προς τον κ. Παπαθανασίου ότι απαξιοί να ασχοληθεί μαζί του. Στη συνεδρίαση του οργάνου επέστρεψε μόνο όταν ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο Σάκης Παπαθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επρόκειτο για μία παρεξήγηση καθώς το κείμενο δεν προοριζόταν για αναπαραγωγή, αλλά ήταν κάποιες προσωπικές του σκέψεις τις οποίες έστειλε σε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ στην περιφέρεια και εκείνο με τη σειρά του έκανε λάθος και πιστεύοντας ότι είναι ένα κομματικό κείμενο το έστειλε με ομαδική αποστολή σε δεκάδες άλλα στελέχη του κόμματος…

Πάντως αξίζει να σημειωθεί και η παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος σχολίασε με νόημα: «Από πολλές πλευρές επιχειρείται να διαμορφωθεί μία εικόνα αντιπαλότητας του προέδρου με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ ή του γραμματέα του κόμματος με τον πρόεδρό του».

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε συζήτηση για το Φορολογικό, για το οποίο η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να σηκώσει τους τόνους σχολιάζοντας μάλιστα ότι στην προγραμματική συμφωνία αναφέρεται πως θα αλλάξει μόνο όταν βγει τελείως η χώρα από την κρίση.

Οι υπογραφές

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σύμφωνα με πληροφορίες, η μειοψηφία του κόμματος συγκεντρώνει υπογραφές σε κείμενο που ουσιαστικά καλεί το κόμμα να μην πει «όχι» στον διάλογο για την Κεντροαριστερά. Χθες πάντως δεν έγινε καμία συζήτηση σε σχέση με τη συμμετοχή των Σταύρου Λιβαδά και Γεράσιμου Γεωργάτου στην πρωτοβουλίατων 58.