Διέψευσε τις κατηγορίες περί παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Θοδωρής Δραβίλλας, ο οποίος μάλιστα διέψευσε και το ότι υπάρχει το περίφημο «βαλιτσάκι» της υπηρεσίας.

Στην ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διοικητής της ΕΥΠ απαντώντας στην ερώτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη περί παρακολουθήσεων βουλευτών, υποστήριξε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επί ημερών του, ενώ μάλιστα τόνισε ότι ο εξοπλισμός της ΕΥΠ δεν καταγράφει συνομιλίες αλλά κάνει μία αποτύπωση των κλήσεων.

Διέψευσε επίσης, την ύπαρξη της περίφημης «βαλίτσας παρακολουθήσεων» και φέρεται να έκανε λόγο για ένα όχημα, τζιπ, που λειτουργεί ως ραδιογωνιόμετρο και εντοπίζει το σήμα.

Ο διοικητής της ΕΥΠ πάντως, φέρεται να άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς προκύπτουν από τους παρόχους σε συνεργασία με τις εκάστοτε εισαγγελικές αρχές που δίνουν εντολή άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.

Eνταση σημειώθηκε κατά την έναρξη της ακρόασης του διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν βουλευτές- μέλη της Επιτροπής διαμαρτυρήθηκαν διότι ο Θοδωρής Δραβίλλας προσήλθε συνοδευόμενος από συνεργάτες του στην Υπηρεσία, την ταυτότητα των οποίων αρνήθηκε να αποκαλύψει στους βουλευτές.

Θέμα για τους συνοδούς του έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία προειδοποίησε ότι αν δεν αποκαλυφθούν τα ονόματα των προσώπων, θα αποσυρθεί από την ακρόαση.

Σημειώνεται, ότι ο διοικητής της ΕΥΠ προσέρχεται -αν κληθεί- στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με βάση το άρθρο 43Α του Κανονισμού του Σώματος, που ορίζει ότι η ακρόαση είναι απόρρητη.

Το απόρρητο δεσμεύει όμως και τους βουλευτές ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους. Η φρουρά της Βουλής ζήτησε επίσης από δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών να απομακρυνθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καλεί» τους εισαγγελείς

«Επιβεβλημένη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κλήση σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, του αρμόδιου εισαγγελέα για την ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ, των αρμόδιων για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προκειμένου να διασταυρωθούν και να εξακριβωθούν στοιχεία που αποτέλεσαν αντικείμενο της ακρόασης του διοικητή της ΕΥΠ.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θοδωρής Δρίτσας και Ζωή Κωνσταντοπούλου, με κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η διαδικασία στη Βουλή κατέδειξε ότι «εκείνοι που σπερμολογούν και εξυφαίνουν σενάρια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δρουν υπονομευτικά για τη Δημοκρατία», καθώς ο διοικητής της ΕΥΠ «απάντησε κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι όλες οι διοχετευόμενες ή δημοσιευόμενες ή δημοσιοποιούμενες πληροφορίες περί δήθεν εμπλοκής βουλευτών ή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε εγκληματικές ενέργειες είναι ψευδείς και δεν ερείδονται σε κανένα στοιχείο ή πληροφορία της ΕΥΠ, δεν έχουν αποτελέσει ποτέ αντικείμενο φακέλου ή άλλου είδους διερεύνησης ή τυχαίου ευρήματος, ούτε έχουν απασχολήσει με οποιοδήποτε τρόπο την ΕΥΠ αντίθετα με όσα σκοπίμως και επιμόνως διακινούνται εδώ και καιρό για να σπιλωθεί η πρώτη πολιτική δύναμη στην κοινωνία».

Επίσης, οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι ακρόαση Δραβίλλα «ανέδειξε την αναγκαιότητα αναπροσδιορισμού του ρόλου, της λειτουργίας και του τρόπου στελέχωσης της ΕΥΠ».