Ο Λιονέλ Μέσι, ο Φρανκ Ριμπερί, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γκάρεθ Μπέιλ και ο Νεϊμάρ είναι ανάμεσα στους 23 υποψηφίους για τη Χρυσή Μπάλα του 2013, σύμφωνα με τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων που ανακοίνωσε την Τρίτη η FIFA.

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, μάλιστα, ο αργεντίνος άσος της Μπαρτσελόνα δεν είναι το φαβορί. Ο Μέσι κατέκτησε τις τελευταίες τέσσερις χρονιές τη Χρυσή Μπάλα, το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου, που απονέμεται ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ προπονητών, αρχηγών ομάδων και συγκεκριμένων αθλητικογράφων.

Στη χρονιά που πέρασε, ο Μέσι οδήγησε μεν την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας, αλλά απέτυχε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντιθέτως ο γάλλος μέσος της Μπάγερν Μονάχου, Φρανκ Ριμπερί, πανηγύρισε τρεις φορές αφού οι Βαυαροί κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ καθώς και το νταμπλ στη Γερμανία. Οπως άλλωστε πανηγύρισε και ο ολλανδός συμπαίκτης του Αργιεν Ρόμπεν που είναι επίσης υποψήφιος – άλλωστε αυτός πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Μάιο. Συνολικά έξι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν Μονάχου είναι υποψήφιοι για τη Χρυσή Μπάλα: Λαμ, Νόιερ, Σβαϊνστάιγκερ, Ριμπερί, Ρόμπεν και Μίλερ.

Η Χρυσή Μπάλα θα ανακοινωθεί στη Ζυρίχη στις 13 Ιανουαρίου.

Δύο προπονητές που τώρα έχουν αποσυρθεί διεκδικούν μαζί με άλλους οκτώ το βραβείο του καλύτερου κόουτς που επίσης απονέμει η FIFA: Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάιο πανηγυρίζοντας ένα ακόμη πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Γιουπ Χάινκες που οδήγησε την Μπάγερν Μονάχου στο τρεμπλ.

Οι 23 υποψήφιοι για τη Χρυσή Μπάλα του 2013 είναι: Γκάρεθ Μπέιλ (Ουαλία), Εντινσον Καβάνι (Ουρουγουάη), Ρανταμέλ Φαλκάο (Κολομβία), Εντέν Χαζάρντ (Βέλγιο), Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία), Αντρες Ινιέστα (Ισπανία), Φίλιπ Λαμ (Γερμανία), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία), Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή), Τόμας Μίλερ (Γερμανία), Μάνουελ Νόιερ (Γερμανία), Νεϊμάρ (Βραζιλία), Μεσούτ Οζίλ (Γερμανία), Αντρέα Πίρλο (Ιταλία), Φρανκ Ριμπερί (Γαλλία), Αργιέν Ρόμπεν (Ολλανδία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία), Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ (Γερμανία), Λουίς Σουάρες (Ουρουγουάη), Τιάγκο Σίλβα (Βραζιλία), Γιαγιά Τουρέ (Ακτή Ελεφαντοστού), Ρόμπιν φαν Πέρσι (Ολλανδία), Τσάβι (Ισπανία).

Οι δέκα υποψήφιοι προπονητές για τον τίτλο του καλύτερου κόουτς του κόσμου είναι: Κάρλο Αντσελότι, Ράφα Μπενίτεθ, Αντόνιο Κόντε, Βιθέντε ντε Μπόσκε, σερ Αλεξ Φέργκιουσον, Γιουπ Χάινκες, Γιούργκεν Κλοπ, Ζοζέ Μουρίνιο, Λουίς Φελίπε Σκολάρι και Αρσέν Βενγκέρ.