Δεν θα φορολογηθούν τελικά οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, μετά τις ογκούμενες αντιδράσεις για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον Γιάννη Στουρνάρα, για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Iορδάνη Τζαμτζή.

Σημειώνεται ότι η μη φορολόγηση των χώρων αυτών, ήταν ένα βασικό αίτημα των αγροτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στη διευκρινιστική ανακοίνωσή του -αργά το βράδυ της Τρίτης- το υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναφέρει ότι:

«Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».

Οι 24 βουλευτές της Ν.Δ χαρακτήριζαν «άδικη» τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Όπως ανέφεραν στο κείμενο της ερώτησης, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνσή τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική, και καταθέτουν σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων.

Μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, ώστε να καταδείξουν την αδικία της ρύθμισης, οι 24 βουλευτές ανέφεραν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου.

«Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1» τονιζαν.

Ζητούσαν δε, ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Τέλος, ερωτούσαν τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

Την ερώτηση υπέγραφαν οι βουλευτές: Iορδάνης Τζαμτζής (Πέλλας), Παύλος Βογιατζής (Λέσβου), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), Θανάσης Νταβλούρος (Αχαίας), Κώστας Κόλλιας (Κορινθίας) , Γιάννης Λαμπρόπουλος (Μεσσσηνίας), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Πιερίας), Στάθης Κωνσταντινίδης (Φλώρινας), Σπύρος Ταλιαδούρος (Καρδίτσας), Γιάννης Ιωαννίδης (Θεσσαλονίκης), Κώστας Κουκοδήμος (Πιερίας), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ημαθίας), Ηλίας Βλαχογιάννης (Τρικάλων), Γιώργος Στύλιος (Αρτας), Ανδρέας Μαρίνος (Ηλείας), Κώστας Κλειτσιώτης (Καβάλα), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσας), Μενέλαος Βλάχβεης (Σερρών), Δημήτρης Σαμπαζιώτης (Μεσσηνίας), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας), Λευτέρης Αυγενάκης (Ηρακλείου) και Βασίλης Υψηλάντης (Δωδεκανήσων).