Εναν ιδιαίτερα σημαντικό σύμμαχο – προτού καν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της – απέκτησε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία παρά τις διαψεύσεις της, φαίνεται πως ήδη προλειαίνει το έδαφος για μια εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών, έκανε γνωστό ότι υποστηρίζει μια προσπάθεια να «πειστεί» η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2016.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπός του την Πέμπτη, ο 83χρονος Σόρος προσέφερε 25.000 δολάρια (περίπου 18.000 ευρώ) στην επιτροπή Ready for Hilary (Έτοιμοι για την Χίλαρι), τη μεγαλύτερη και καλύτερα χρηματοδοτούμενη ομάδα που υποστηρίζει μια υποψηφιότητα της Κλίντον.

Η σύζυγος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον θεωρείται ότι θα ήταν φαβορί για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, αν αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα.

«Η υποστήριξή του στο Ready for Hilary είναι μια προέκταση της μακροχρόνιας πίστης του στην δύναμη του ακτιβισμού», δήλωσε ο Μάκλ Βάσον, εκπρόσωπος του Σόρος.

Από συμβολική άποψη, η υποστήριξη του Σόρος θα μπορούσε να σημαίνει πολύ περισσότερα, κυρίως σε μια εποχή που οι υποστηρικτές της Κλίντον επιθυμούν να αποτρέψουν πιθανούς αντιπάλους της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο Σόρος υποστήριξε τους Δημοκρατικούς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2004, δωρίζοντας περίπου 27,5 εκατ. δολάρια (19,9 εκατ. ευρώ).

Εχει επίσης συνεισφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2008, οπότε αντίπαλός του για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν η Κλίντον. Στη διάρκεια της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πάντως ο Σόρος δεν συμμετείχε ενεργά.

Η Κλίντον, 65 ετών, πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, η θητεία της οποίας στο υπουργείο Εξωτερικών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, έχει παραδεχθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά έχει πει ότι το πιθανότερο είναι να λάβει την οριστική της απόφαση το 2014.