Το εξπρές του μεσονυχτίου πέρασε από την Κωνσταντινούπολη με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Ολυμπιακός δικαιώνοντας τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης έκανε επίδειξη δύναμης στην Πόλη και επικράτησε της φιλόδοξης Γαλατάσαραϊ με 78-67 βάζοντας από νωρίς υποθήκη για πρωτιά στον όμιλό του.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν χαρακτήρα στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο όπου όλα είχαν γυρίσει εις βάρος τους και πέτυχαν μια μεγάλη νίκη μπροστά στο φανατισμένο τουρκικό κοινό, αλλά και τους ποδοσφαιριστές της Γαλατάσαραϊ.

Ομως ο Ντρογκμπά και η παρέα του έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι λόγω της εκπληκτικής εμφάνισης – κατά διαστήματα – του Ολυμπιακού που είχε πολλούς πρωταγωνιστές.

Σπανούλης σε θέση οδηγού

Τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη που από την αρχή τον έβαλε σε θέση οδηγού ενώ περιόρισε και τον Γκόρντον.Τον Μπρέντ Πέτγουεϊ που πρόσφερε και πάλι πολύτιμες λύσεις και στην επίθεση τόσο από την περιφέρεια όσο και κάτω από τα καλάθια.

Τον Λοτζέσκι που και πάλι στα κρίσιμα φώναξε παρών και «καθάρισε» το παιχνίδι. Τον Σλούκα οργανωτικά και τον Πρίντεζη αμυντικά, αλλά και τον Περπέρογλου που με το τρίποντο στο 33’ έδωσε το έναυσμα για τη νίκη κάνοντας το 64-59 για την ομάδα του.

Οι Τούρκοι ουσιαστικά είχαν μια πολύ καλή περίοδο, την τρίτη, όπου ο Ντάντλεϊ μαζί με τον Αρόγιο έδωσαν φρενήρη ρυθμό στους γηπεδούχους, οι οποίοι πέτυχαν την ολική επαναφορά προς στιγμήν.

Γηπεδούχοι ήταν οι ρέφερι…

Οδηγώντας σε λάθη τους παίκτες του Ολυμπιακού και εκμεταλλευόμενοι τα σφυρίγματα έδρας (αν και οι ρέφερι, ιδιαίτερα ο Λότερμοζερ, έκαναν τη μεγάλη δουλειά για τους γηπεδούχους στο πρώτο μέρος, κρατώντας τους στον αγώνα με συνεχόμενες βολές).

Με τρίποντο του αφυπνισμένου – στο δεύτερο μέρος – Πορτορικανού Κάρλος Αρόγιο που έφτασε του δέκα πόντους ενώ ήταν άποντος στο πρώτο, η Γαλατάσαραι πέρασε μπροστά στο σκορ 57-56 (29΄), για πρώτη φορά μετά το 7-4 στο ξεκίνημα.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν κατάφερε να τον περιορίσει με τον Πορτορικανό να ξεδιπλώνει το ταλέντο του την ίδια ώρα που ο Τζάουάι συνέχισε να φθείρει τους ψηλούς του Ολυμπιακού, σκοράροντας συνεχόμενα (14π. στο 30’) και ενώ Σίμονς και Ντάνστον είχαν από τέσσερα φάουλ.

Κάπως έτσι εξηγείται και το πως έχασε το προβάδισμα των 10 πόντων (52-42) που είχε πάρει ο Ολυμπιακός χάρις στον Πέτγουεϊ (28’). Ο Τζαουάι έφτασε και τους 20 πόντους στο 34’ αφού έκανε συνέχεια φάσεις άλει ουπ με εξουδετερωμένους λόγω φάουλ των ψηλών των Πειραιωτών.

Κάπου εκεί όμως μίλησε η ψυχή και κυρίως το μυαλό των Πρωταθλητών Ευρώπης, όπου έδειξαν τη διαφορά κλάσης και πήραν τη μεγάλη νίκη χάρις σε μεγάλα σουτ (είχαν 7/13 τρίποντα στο 33’).

Η έκπληξη με Αγραβάνη

Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός από το πρώτο δεκάλεπτο, όταν και προηγήθηκε με 22-11. Με ηγέτη τον Σπανούλη, που πέτυχε σε αυτό το διάστημα 12 πόντους, οι Πρωταθλητές Ευρώπης με εξαιρετική άμυνα και υπομονή στην επίθεση πέτυχαν ένα σερί 15-0 και από 7-4 που έχαναν στο ξεκίνημα βρέθηκαν μπροστά με 19-7 (8’).

Οι Τούρκοι είχαν απενεργοποιηθεί στην περιφέρεια, και σκόραραν ουσιαστικά κυρίως με βολές στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ξεκινήσει πενταδάτο τον Δημήτρη Αγραβάνη, κάνοντας την έκπληξη με τον νεαρό να είναι θετικός.

Η εναλλαγή των ψηλών, που έκρυβαν τα καλάθια στους γηπεδούχους, έφερε τον Ολυμπιακό ακόμα και στο +13 (25-12 στο 12’) και το μόνο πρόβλημα της ελληνικής ομάδας ήταν το μαρκάρισμα του Ερτσεγκ, που δεν έβγαινε με τον πρώην άσο των Πειραιωτών να κερδίζει συνεχόμενες βολές κρατώντας την ομάδα του σε επαφή με το σκορ.

Αν σε εκείνο το σημείο οι περιφερειακοί του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν λίγο πιο εύστοχοι θα είχαν ξεφύγει ακόμα περισσότερο από το 30-17 του 15’ (με τρίποντο του Σλούκα).

Ο Αταμάν είχε επιστρατεύσει και τον θηριώδη Αυστραλό Τζαουάι αλλά οι Τούρκοι περίμεναν σκορ από τις βολές του Ερτσεγκ (6/7 από τις 9/11 των γηπεδούχων στο 16’) την ίδια ώρα που ο Μπρέντ Πέτγουεϊ σκόραρε από την περιφέρεια (2/2 τρίποντα) και ανέβαζε τη διαφορά, ενώ όταν χρειαζόταν έβγαζε ασίστ στον Ντάνστον (ο οποίος με καλάθι και φάουλ έκανε το 36-20 στο 17’!).

Αμυνα στον πρώην φίλο

Ο Σπανούλης συνέχιζε το βιολί του (16π. και 38-22 στο 18’) παίζοντας παράλληλα πολύ καλή άμυνα στον καλό του φίλο και πρώην άσο του Ολυμπιακού Τζαμόν Γκόρντον. Την ίδια ώρα οι γηπεδούχοι παρά τη δύναμή τους στην περιφέρεια είχαν μείνει στο 0/7 τρίποντα και είχαν μόλις 5/14 δίποντα, σκοράροντας βασικά με βολές (13/17).

Αντίθετα οι φιλοξενούμενοι ήταν εξαιρετικοί τόσο από την περιφέρεια (5/10τρ.) όσο και από πιο κοντινή απόσταση (10/19 διπ.). Απλώς, κάποια λάθη στην επίθεση δεν τους επέτρεψαν να φύγουν πάνω από 20 πόντους.

Οι Τούρκοι (παίκτες, προπονητής και εξέδρα) φώναζαν συνέχεια στους διαιτητές παρά τις 21 βολές που είχαν κερδίσει, έναντι μόλις 3 του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα ο Αταμάν να χρεωθεί και με τεχνική ποινή στο 19’.

Ομως εκεί ο Σίμονς όχι μόνο έχασε τις βολές, αλλά χρεώθηκε και με τεχνική ποινή που ήταν το τέταρτο φάουλ του που ουσιαστικά τον έβγαλε νοκ άουτ από το παιχνίδι. Ετσι ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενος μεν (42-30) αλλά έχοντας χάσει την ευκαιρία να «καθαρίσει» από το πρώτο εικοσάλεπτο το παιχνίδι.

Οι Τούρκοι ξαναμπήκαν στο παιχνίδι, αλλά το φινάλε ήταν ερυθρόλευκο, πέρα για πέρα δίκαια για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα που έδωσε ρεσιτάλ στη διαχείριση των παικτών.

Μπαρτζώκας: Δείξαμε χαρακτήρα

«Απολαύσαμε ένα υπέροχο παιχνίδι, σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα και ο χαρακτήρας που δείξαμε στο φινάλε μας έδωσαν τη νίκη».

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη νίκη στην Κωνσταντινούπολη επί της Γαλατάσαραϊ.

«Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα έπαιξε εξαιρετικά στην άμυνα και είχαμε καλές επιλογές στην επίθεση. Περιμέναμε την αντίδραση της Γαλατάσαραϊ ωστόσο στο τέλος δείξαμε χαρακτήρα και πάλι στην άμυνα και είχαμε σωστές επιλογές στην επίθεση. Είναι μία σπουδαία νίκη, η πρώτη εκτός έδρας για μας στη σεζόν και πλέον κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι», τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού που ρωτήθηκε και για την έκπληξη να ξεκινήσει το παιχνίδι με τον νεαρό Δημήτρη Αγραβάνη.

«Ο Αγραβάνης είναι ένας παίκτης 19 ετών και μέλος της Εθνικής ομάδας Νέων. Ομως σκέφτομαι πόσο χρονών είναι αλλά και τι εμπειρίες έχει. Είναι ένας σημαντικός παίκτης για μας όπως όλοι άλλωστε. Θα πρέπει ο καθένας στην ομάδα να είναι έτοιμος να ξεκινήσει το παιχνίδι» τόνισε ο έλληνας τεχνικός που είχε προειδοποιήσει στο ημίχρονο τους παίκτες του.

«Τα στοιχεία που έδωσαν τη νίκη»

«Είχα πει στους παίκτες μου πως θα πρέπει να περιμένουν την αντεπίθεση της Γαλατά. Είχαμε πρόβλημα με τον Τζαουάι, πέτυχαν και μερικά δύσκολα καλάθια, ωστόσο επιμείναμε σε αυτή την άμυνα. Θέλαμε να βγάλουμε υπομονή στο παιχνίδι μας και επιλέξαμε να αφήσουμε τον Τζαουάι παρά να βρουν ρυθμό οι περιφερειακοί τους. Μιλήσαμε στο τάιμ άουτ και στη συνέχεια κάναμε όσα είχαμε πει. Είχαμε καλές επιλογές, βγάλαμε αιφνιδιασμούς και πήραμε κάποια ριμπάουντ μετά από ελεύθερα σουτ. Αυτά ήταν τα στοιχεία που μας έδωσαν τη νίκη» κατέληξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ενώ ο Μπράιαν Ντάνστον από την πλευρά του πρόσθεσε:

«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Ήταν καλό παιχνίδι για εμάς κόντρα σε μία πολύ σκληρή ομάδα η οποία επέστρεψε στην τρίτη περίοδο όπου και μας πίεσε, αλλά με καλή άμυνα καταφέραμε να πάρουμε το ματς. Βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο και νομίζω αυτό φαίνεται σε κάθε παιχνίδι. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την σκληρή προπόνηση και την βελτίωσή μας βγάζοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια και παίζοντας πάντα δυνατή άμυνα».

Γαλατάσαραϊ (18/36δ.,3/17τρ.,22/31β.,22-8ρ., 5κλ., 11 ασιστ, 9 λαθ.): Ερτσεγκ 7 (7/8β.), Γκόρντον 5, Κοκσάλ 5 (1), Μαρκοϊσβίλι 7, Τζαουάι 22 (7/8δ.,8/11β.,5-0ρ.), Αλντεμίρ, Μάτσβαν, Αρόγιο 10 (2), Γκιουλέρ, Αρσλάν, Ντάντλεϊ 10 (5/8δ., 7ριμπ.), Ντόμερκαντ 1.

Ολυμπιακός (18/38δ.,9/19τρ.,15/17β.,24-7ρ., 4κλ.,15 ασιστ, 3 κοψ., 8 λαθ.): Πέτγουεϊ 11 (1/1δ., 2/2τρ.,3/3β.), Λο 2, Ντάνστον 9 (5-3 ριμπ.), Σπανούλης 18 (4/10δ.,2/5τρ., 4/4β., 3 ασ), Περπέρογλου 5 (1), Σλούκας 5 (1τρ., 4ασ), Σίμονς 5, Πρίντεζης 5 (1), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 1, Λοτζέσκι 15 (3/5δ., 2/4τρ.,3/3β., 5-0ρ.).