Οι Σοσιαλδημοκράτες είπαν το πρώτο «ναι» στη νέα συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ. Το «μικρό» συνέδριο του SPD ενέκρινε με πλειοψηφία 85% την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ενός «μεγάλου» συνασπισμού με τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση. Στις διερευνητικές συνομιλίες που προηγήθηκαν, το SPD απέσπασε τη βασική συγκατάθεση στο εγγυημένο κατώτατο ωρομίσθιο των 8,50 ευρώ. Σε αντάλλαγμα, δεν επιμένει στην αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους που είχε αποκλείσει προεκλογικά η Μέρκελ.

Κεντρική θέση στις διαπραγματεύσεις αυτές θα έχουν δύο ευρωπαϊκές προτεραιότητες των Σοσιαλδημοκρατών. Η πρώτη αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το SPD, αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν όλα τα κράτη της ΕΕ και κυρίως εντός της ευρωζώνης συνδυάσουν μια βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική με μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική. Για τον σκοπό αυτόν λένε «θα εντείνουμε τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε να ενισχύσουμε διά του εκδημοκρατισμού τους θεσμούς της Ευρώπης».

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι ο έλεγχος των αγορών και η συμμετοχή τους στο κόστος της κρίσης. «Θέλουμε τη θέσπιση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών», τονίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες. «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, διότι αυτά τα χρήματα λείπουν από την κοινωνία για να αντιμετωπίσει σημαντικές ανάγκες της».

Ικανοποιημένος με την απόφαση των 229 στελεχών της παγγερμανικής συνδιάσκεψης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτιμώντας ότι η μαυροκόκκινη κυβέρνηση θα ορκιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν όμως τα 470.000 μέλη του SPD, τα οποία θα κληθούν σε εσωκομματικό δημοψήφισμα να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Για δεύτερη φορά οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ο μικρότερος εταίρος σε «μεγάλο» συνασπισμό με τη Μέρκελ. Για ένα κόμμα εξουσίας «η αντιπολίτευση είναι χάλια», είχε πει το 2005 ο τότε πρόεδρος του SPD Φρανς Μιντεφέρινγκ δικαιολογώντας την απόφαση για συγκυβέρνηση. Και τώρα, μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, το SPD είχε την επιλογή ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Η προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία με τη Μέρκελ τους οδήγησε στο χειρότερο αποτέλεσμα μεταπολεμικά, αλλά ένα όχι στη συγκυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε νέες εκλογές και σε αυτοδυναμία της Μέρκελ. «Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να ξεπέρασαν τη φάση που πρέπει να τους πάνε σηκωτούς στο κυνήγι», φέρεται να είπε η Μέρκελ στην τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του κόμματός της για την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών.

Παρά τη διαφορά σχεδόν 16 μονάδων από τη Χριστιανική Ενωση, το SPD διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τη Μέρκελ. Ο Γκάμπριελ θα είναι αντικαγκελάριος και υπουργός Εργασίας, ενώ το SPD διεκδικεί και το υπουργείο Οικονομικών. Οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν στο επίμαχο επίδομα ανατροφής 100 ευρώ για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό –το είχε επιβάλει η συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ενωση στην προηγούμενη κυβέρνηση και οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούσαν να καταργηθεί και να διατεθούν τα χρήματα αυτά για τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών.

Φρένο στα ενοίκια

Το SPD ζητά επιτακτικά να μπει φρένο στην αύξηση των ενοικίων, τα οποίασε ορισμένες πόλεις φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, και τη θέσπιση διπλής υπηκοότηταςγια τους μετανάστεςπου ζουν στη χώρα.