«Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Τ. Μασκάτ, στη Βαλέτα.

Στέλνοντας μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους για το θέμα του χρόνου λήψης αποφάσεων για τη διευθέτηση του χρέους, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Έλλαδα έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που οδηγούν την χώρα πίσω στην οικονομική ομαλότητα.

Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» ζητώντας από τους εταίρους μια κοινή προσέγγιση στα δύο μεγάλα προβλήματα.

Μετά την συνάντησή του με τον μαλτέζο Πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου αργότερα θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.

Και σε αυτή την συνάντηση αναμένεται να τεθεί τόσο το μεταναστευτικό όσο και το θέμα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε σήμερα τηλεγράφημα, στο οποίο γίνεται αναφορά στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, αλλά και στις τεταμένες σχέσεις με την τρόικα εξαιτίας της επιμονής για τη λήψη νέων μέτρων.

Κάτι τέτοιο μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο.

Οι δύο Πρωθυπουργοί προσδοκούν ειδική αναφορά για το θέμα του μεταναστευτικού, ειδικά μετά τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, απόφαση για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, καθώς και αναθεώρηση της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».