Ένας πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας κι ένας επιθεωρητής της καταδικάστηκαν σήμερα σε φυλάκιση ενός έτους και έξι μηνών για «αποκάλυψη πληροφοριών», χάρη στις οποίες η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ μπόρεσε να αποφύγει μία επιχείρηση εναντίον της το 2006.

Οι δύο κατηγορούμενοι στην αποφάσισαν να ασκήσουν έφεση, γεγονός που τους επιτρέπει να παραμείνουν στη θέση τους στο Σώμα εν αναμονή του αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η πρωτόδικη καταδίκη τους επικυρωθεί, οι δύο αστυνομικοί δεν πρόκειται να εκτίσουν την ποινή τους, διότι είναι μικρότερη των δύο ετών και οι ίδιοι δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων), στη βόρεια Ισπανία, Ενρίκε Πάμιες και ο πρώην επιθεωρητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Χοσέ Μαρία Μπαλιεστέρος καταδικάσθηκαν επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη σε τετραετή απαγόρευση άσκησης οποιουδήποτε δημόσιου καθήκοντος.

Το δικαστήριο, το οποίο ασχολείται ιδίως με υποθέσεις τρομοκρατίας, τους απήλλαξε πάντως από την κατηγορία για «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση», που είχε συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο.

Για το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι σαφές «πως οι κατηγορούμενοι δεν επεδίωκαν να διευκολύνουν μία τακτική επιχείρηση της ΕΤΑ, ή τη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι Πάμιες και Μπαλιεστέρος κατηγορούνται ότι είχαν προειδοποιήσει τον Μάιο του 2006 τον ιδιοκτήτη του μπαρ Φαϊσάν στο Ιρούν (βόρειος Ισπανία) Χοσέ Χοσέβα Ελοσούα -έναν από τους υπεύθυνους για τους εκβιασμούς με σκοπό τη χρηματοδότηση της ΕΤΑ -πως επρόκειτο να γίνει επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση του δικτύου χρηματοδότησής της.

Ο Πάμιες αρνήθηκε ότι είχε συνομιλήσει με τον Ελοσούα, και τόνισε πως υπάκουσε σε μία «πολιτική διαταγή» εκ μέρους της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης, λίγες εβδομάδες μετά την κήρυξη της «μόνιμης κατάπαυσης πυρός» από την ΕΤΑ στις 22 Μαρτίου 2006.

Συντηρητικοί κύκλοι είχαν κατηγορήσει τότε τους Σοσιαλιστές πως είχαν δώσει τη διαταγή αυτή προκειμένου να μη διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ.

Μάλιστα το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των εναγόντων κατά των δύο κατηγορουμένων.

Η σημερινή απόφαση δεν ικανοποίησε τα μέλη της οργάνωσης των θυμάτων της ΕΤΑ, η πρόεδρος της οποίας Μαρία ντελ Μαρ Μπλάνκο εξέφρασε την ευχή η δικαιοσύνη «να συνεχίσει να εργάζεται» έως ότου ανακαλύψει «ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο, ο αξιωματούχος» που προειδοποίησε την ΕΤΑ, «διότι είναι σαφές ότι οι δύο αστυνομικοί δεν έδρασαν ιδία βουλήσει, αλλά απεναντίας διότι είχαν λάβει άνωθεν εντολές».