Με το πλέον ακραίο μέσο και ταυτόχρονα την πιο χειροπιαστή μορφή φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου –τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας του δημοσιογράφου –αντέδρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» του Σαββατοκύριακου, που υπέγραφε ο Γιώργος Παπαχρήστος.
Επειτα από σωρεία αγωγών εις βάρος της εφημερίδας, με μια πρωτόγνωρη διαδικασία, για την οποία, μάλιστα, έγκριτοι νομικοί διατυπώνουν σοβαρότατες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο Καμμένος, υπέβαλε μήνυση εις βάρος του Γιώργου Παπαχρήστου, στο Αστυνομικό Τμήμα της Βουλιαγμένης, ζητώντας την άμεση σύλληψή του. Οι διωκτικές Αρχές, επιδεικνύοντας ασυνήθιστα αντανακλαστικά, προχώρησαν στη σύλληψη του δημοσιογράφου στα Γιάννινα, όπου βρισκόταν, για το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου. «Η μήνυση του Καμμένου αποτελεί για μένα τίτλο τιμής», δήλωσε αργότερα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν εκείνος ο οποίος ζητούσε να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία, ώστε οι αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν άμεσα στη σύλληψη του Γ. Παπαχρήστου και την προσαγωγή του ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας.

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Η εντολή για τη σύλληψη του δημοσιογράφου όμως… πέρασε τα σύνορα της Αθήνας και έφτασε μέχρι τον Νομό Ιωαννίνων. Το γεγονός αυτό, όπως λένε οι ίδιες νομικές πηγές, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα και μάλιστα τελούμενα διά του Τύπου, η ελευθερία του οποίου προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρ’ όλα αυτά, χθες το πρωί ο Γ. Παπαχρήστος συνελήφθη και οδηγήθηκε, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, όπου είχε φτάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα το σχετικό σήμα για την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Αφού συντάχθηκε η έκθεση σύλληψης, ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε ενώπιον της εισαγγελέως πρωτοδικών Ιωαννίνων Δέσποινας Σωτηρίου, η οποία είχε χθες υπηρεσία.
Η εισαγγελική λειτουργός έδωσε εντολή να τον αφήσουν ελεύθερο, αφού προηγουμένως είχε ενημερωθεί σχετικά και από τον συνάδελφό της στην Αθήνα, εισαγγελέα ποινικής δίωξης Νίκο Αντωναράκο, ότι η υπόθεση εμπίπτει στα όρια δικαιοδοσίας της Εισαγγελίας Αθηνών: Η μήνυση είχε κατατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Βουλιαγμένης, μηνυτής και καταγγελλόμενος είναι κάτοικοι του Νομού Αττικής και ως εκ τούτου αρμοδιότητα να κρίνει την υπόθεση έχει μόνο ο εισαγγελέας της Αθήνας.
Ετσι, μετά την εισαγγελική εντολή για άρση της κράτησης ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η δικογραφία θα ακολουθήσει τον δρόμο της τακτικής Δικαιοσύνης.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την αυτόφωρη διαδικασία, δικαστικές πηγές παραπέμπουν στην πρακτική που εφαρμόζεται. Σύμφωνα με αυτή, για αδικήματα όπως η συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου (πλημμέλημα), ακόμα και αν οι αστυνομικοί προχωρήσουν στη σύλληψη του καταγγελλόμενου, οι εισαγγελείς δεν συναινούν στην κράτηση.

Οπως σχολιάζουν νομικές πηγές, μπορεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 242 παράγραφος 3) να ορίζει ρητά ότι «τα εγκλήματα που τελούνται διά του Τύπου θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα», εντούτοις η εντολή σύλληψης από τον εισαγγελέα δεν μπορεί να είναι αυτονόητη. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι επίμαχες διατάξεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε –άγνωστο πώς –προσωπική ενημέρωση για το πού βρισκόταν το Σαββατοκύριακο ο κ. Παπαχρήστος και ενημέρωνε τις αστυνομικές Αρχές προκειμένου «να προβούν στα δέοντα» –δηλαδή στη σύλληψη του δημοσιογράφου των «ΝΕΩΝ». Αστυνομικοί του Τμήματος Βουλιαγμένης είχαν αναζητήσει τον μηνυόμενο στο σπίτι του και στο σπίτι των γονέων του. Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου, στο ξενοδοχείο των Ιωαννίνων όπου είχε καταλύσει μαζί με τον γιο του ο δημοσιογράφος, μετέβησαν αστυνομικοί του τοπικού τμήματος Ασφαλείας, οι οποίοι, ωστόσο, δεν προχώρησαν στη σύλληψή του, καθώς δεν είχαν ακόμη στα χέρια τους το σχετικό έγγραφο σήμα αναζήτησής του από το Τμήμα της Βουλιαγμένης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Λίγο μετά τις επτάμισι το πρωί της Κυριακής, όταν ο Γ. Παπαχρήστος βγήκε από το δωμάτιό του προκειμένου να μεταβεί στο χωριό του και να παραλάβει τους γονείς του για να επιστρέψουν όλοι μαζί στην Αθήνα, αντίκρισε συνολικά έξι αστυνομικούς, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι έπρεπε να τον συλλάβουν. Αφού τους ζήτησε χρόνο για να ετοιμαστεί και να ενημερώσει το παιδί του, τους ακολούθησε στο αστυνομικό μέγαρο των Ιωαννίνων. Οπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντί του ήταν άψογη. Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη μεταγωγή κρατουμένων από τα Γιάννινα στην Αθήνα νωρίτερα από την Τετάρτη. Ετσι, έπειτα από συνεννόηση της εισαγγελέως υπηρεσίας Ιωαννίνων με τον συνάδελφό της στην Αθήνα και με δεδομένη την αρμοδιότητα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση, ο κ.Παπαχρήστος αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από κράτηση πέντε ωρών.