Δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα του προϋπολογισμού ανάμεσα στον Πρόεδρο Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικανούς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, αλλά οι διαπραγματεύσεις όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν προκειμένου να αυξηθεί το όριο δανεισμού, να επαναλειτουργήσει πλήρως η κυβέρνηση και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικανών δεν σημείωσαν κάποια πρόοδο σχετικά με την παράλυση της λειτουργίας του δημοσίου και την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Η σύσκεψη, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, χαρακτηρίστηκε ως εποικοδομητική. Ο Ομπάμα άκουσε την ανάλυση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Τζον Μπόινερ, σχετικά με μια μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος προσβλέπει στην πρόοδο με τα μέλη των δύο πλευρών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι Ρεπουμπλικανοί της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων πρότειναν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και την έναρξη των συνομιλιών για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ανώτερο στέλεχός τους.

Επίσης, πρότειναν τον επίσημο διορισμό διαπραγματευτών για τον προϋπολογισμό και παρά το γεγονός ότι δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μπόινερ, Μπρένταν Μπακ. «Ηταν μια χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση», είπε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής διακυβέρνησης της Βουλής, Πιτ Σέσιονς, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει πρόοδος ενώ τόνισε ότι οι δύο πλευρές πιθανώς να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα Παρασκευή.