Στις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά ακινήτων για Ρώσους αγοραστές, μετά και τη βουτιά των τιμών έως και 38% από το 2008 μέχρι σήμερα, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ria Novosti».

Το πρακτορείο αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων του περιοδικού RE+D (8ου Business Forum), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα εξασφάλισης 5ετούς άδειας παραμονής για επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης για την άρση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων σχετικά με την ανάπτυξη ακινήτων μέσω του νέου χωροταξικού που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.

Στο δημοσίευμα ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο καταλύτης για τις όποιες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι η οριστική ρύθμιση στο ζήτημα του χρέους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος χρηματοδότησης επενδύσεων στη χώρα μας.

Απουσιάζει από τους «Top 10» επενδυτικούς προορισμούς

Πρέπει να σημειωθεί, ότι για την ώρα τουλάχιστον, όπως ανέφερε στο ίδιο συνέδριο η αντιπρόεδρος του ελληνο-ρωσικού επιμελητηρίου Ζωή Κυπριάνοβα, η Ελλάδα… απουσιάζει από τους «Top 10» επενδυτικούς προορισμούς των Ρώσων για ακίνητα.

Παρ’ ότι, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι ξοδεύουν ετησίως κάθε χρόνο 12 δισ. δολάρια για αγορές ακινήτων, έναντι… 5,5 δισ. δολ το 2008 προ κρίσης, ένα πολύ μικρό μέρος απ’ αυτά κατυεθύνεται στην ελληνική αγορά.

Αιτία, το γεγονός ότι για το μέσο Ρώσο μια επένδυση στην Ελλάδα συνεπάγεται ακόμη υψηλό ρίσκο, καθώς επίσης ότι απουσιάζουν τα σύγχρονα οικιστικά συγκροτήματα μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας.

Τρεις κατηγορίες επενδυτών

Τρεις, κατά την κα. Κυπριάνοβα είναι οι κατηγορίες των εν δυνάμει Ρώσων αγοραστών ελληνικών ακινήτων: Όσοι ενδιαφέρονται για ακίνητα χαμηλής αξίας ύψους 90.000-100.000 ευρώ, τα μεσαία πορτοφόλια που ψάχνουν για ακίνητα αξίας έως 800.000 ευρώ, και τέλος όσοι «κοιτάζουν» μόνο τα prime ακίνητα αξίας από 3 εκατ. ευρώ και άνω.

Πάντως, ακόμη και το 1% των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την χώρα μας, να επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην χώρα μας, τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία.

Μέχρι σήμερα οι Ρώσοι επενδύουν στην Ελλάδα στην αγορά κατοικίας, κυρίως σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη αγοράζοντας ακίνητα μεταξύ 150.000-250.000.

Παρατηρείται όμως διεύρυνση του ενδιαφέροντος και σε άλλες περιοχές, δίνοντας έμφαση σε όσες υπάρχουν τουριστικές υποδομές, ενώ εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα κάποιοι Ρώσοι (όχι πάντως μεγάλος αριθμός) θα οδηγηθούν σε αγορές ακινήτων μεγαλύτερης αξίας προκειμένου να επωφεληθούν από το μέτρο της άδειας παραμονής.