Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων όμως φρόντισαν να αναβληθεί για τον Οκτώβριο. Είχαν δεχθεί τότε έντονη κριτική ότι υπέκυψαν στους δεκάδες λομπίστες των καπνοβιομηχανιών που οργώνουν τους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου και κέρδισαν για χάρη τους αρκετό χρόνο ώστε να μην προλάβει να τεθεί σε ισχύ πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 η νέα (αυστηρότερη) ευρωπαϊκή οδηγία για τα προϊόντα καπνού. Τελικά η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε χθες, και στόχος είναι η εφαρμογή της οδηγίας, κατόπιν διαπραγματεύσεων με τα 28 κράτη-μέλη, πριν από τις ευρωεκλογές. Συνολικά, όμως, το Ευρωκοινοβούλιο φρόντισε να μετριάσει το αυστηρότατο πακέτο μέτρων κατά του τσιγάρου που πρότεινε η Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, με ψήφους 560-92 και 32 αποχές οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να καλύπτεται με αντικαπνιστικό μήνυμα (συμπεριλαμβανομένων και αποκρουστικών φωτογραφιών) το 65% των πακέτων των τσιγάρων, με το όνομα της μάρκας κάτω και όχι πάνω από αυτό, έναντι 30%-40% σήμερα αλλά και 75% που ήθελε η Κομισιόν. Ψήφισαν επίσης υπέρ της απαγόρευσης των τσιγάρων μενθόλης καθώς και των τσιγάρων με αρώματα τύπου σοκολάτα ή βανίλια, με την πρόβλεψη όμως να εφαρμοστεί η απαγόρευση οκτώ χρόνια αφότου τεθεί σε ισχύ η οδηγία για τα πρώτα και τρία χρόνια αφότου τεθεί σε ισχύ η οδηγία για τα δεύτερα: ήταν, σύμφωνα με τη «Μοντ», μια πρόταση της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Οι ευρωβουλευτές δέχθηκαν την πρόταση της Κομισιόν να απαγορευτούν τα μικρά πακέτα τσιγάρων, που μπορεί να δελεάσουν τους νέους· απέρριψαν όμως την απαγόρευση της πώλησης λεπτών (slim) τσιγάρων, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο γυναικείο φύλο.

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ. Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως φαρμακευτικών προϊόντων, που θα σήμαινε δυνατότητα διάθεσής τους μόνο από τα φαρμακεία. Από την άλλη πλευρά, πρότειναν την απαγόρευση πώλησης των ολοένα και δημοφιλέστερων e-cigarettes σε ανηλίκους, την απαγόρευση της διαφήμισής τους και την υποχρεωτική αναγραφή των συστατικών τους. Ειδικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η ρύθμισή τους είναι ελλιπής, η νικοτίνη που περιέχουν παρατείνει την εξάρτηση και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους δεν έχουν διερευνηθεί. Η γαλλική Υπηρεσία Πρόληψης του Καπνού, από την άλλη πλευρά, είχε διαβεβαιώσει τον περασμένο Μάιο ότι είναι «απείρως λιγότερο επικίνδυνα» από τα κανονικά. Για τα κανονικά τσιγάρα, ωστόσο, δεν υπάρχει διχογνωμία: υπολογίζεται ότι προκαλούν κάθε χρόνο 700.000 θανάτους στην Ευρώπη.

«Είναι μία ημέρα ντροπής για το Ευρωκοινοβούλιο. Η κεντροδεξιά πλειοψηφία έπαιξε το παιχνίδι των καπνοβιομηχανιών και ψήφισε πιο αδύναμα μέτρα», δήλωσε χθες μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Σουηδός Καρλ Σλίτερ, μέλος της ευρωομάδας των Πρασίνων. Μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αντέτειναν ότι με την προτεινόμενη οδηγία η ΕΕ θα αποκτήσει ένα από τα αυστηρότερα νομοθετικά πλαίσια στον κόσμο όσον αφορά στα προϊόντα καπνού. Για την ιστορία, πάντως, έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι μόνον η Philip Morris δαπάνησε 1,4 εκατ. ευρώ και πραγματοποίησε περισσότερες από 250 συναντήσεις με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να επηρεάσει τη στάση τους.

Μείωση των καπνιστών

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους,οι περιορισμοί στις διαφημίσεις προϊόντωνκαπνού καιτα λοιπά μέτραπου εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία είχαν, σύμφωναμε ειδικούς,ως αποτέλεσμανα μειωθείτο ποσοστότων καπνιστών στην ΕΕ απότο 40% στο 28%.